tiistai 19. marraskuuta 2013

Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta, Tuula Karjalainen



A.A. Milnen hengessä nimetty Nasu-kissakin kiinnostui Tovesta.


Viivan mestarin elämä ja teot


Tuula Karjalaisen aarrearkkumaisen runsas ja värikäs Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta -elämänkertakirja (2013) alkoi poikkeuksellisen osuvasti ja runollisesti:

Lapsi liikahti ensimmäisen kerran. Vain pieni potku, silti se tuntui selvästi vatsapeitteiden läpi ja viestitti - minä olen minä. Tove Janssonin äiti Signe Hammarsten Jansson oli kävelyllä Pariisissa ja oli juuri saapunut kadulle, jonka nimi oli Rue de la Gaité - Ilonkatu. Oliko se, että syntymätön lapsi antoi merkin itsestään juuri Ilonkadulla, enne? Kertoiko se, että hänestä tulisi onnellinen? Joka tapauksessa hän tulisi tuottamaan valtavasti iloa maailmaan.

Näin elämänkerran lukemisen jälkeen vastaisin tuohon Karjalaisen esittämään kysymykseen onnellisuudesta kaksijakoisesti. Tove Janssonin (1914-2001) elämän viimeiset vuosikymmenet yhdessä Tuulikki Pietilän kanssa vaikuttivat hyvin onnellisilta ja tasapainoisilta, mutta aika ennen sitä oli lukemani perusteella melkoista tunteiden vuoristorataa.

Sota, työpaineet, mieshuolet ja taloudelliset ongelmat, sekä vaikea suhde omaan isään tuottivat herkälle ja masennukseen taipuvaiselle Tovelle niin paljon surua, että kirjaa oli ajoittain raskas lukea. Vapaamieliset suhteet levottomien intelligenttimiehien eivät selvästikään tuoneet Tovelle onnea.

Minulla onkin omat päätelmäni siitä, mihin Tove viittasi, kun hän totesi 80-vuotiaana, että jos se olisi mahdollista, hän eläisi elämänsä uudelleen ja tekisi kaiken aivan toisin. Ok, varmasti hän viittasi myös joihinkin työkuvioihinsa (kuten hyvin kuluttavaksi muodostuneeseen muumisarjakuvien piirtämiseen), mutta luulenpa, että jokunen sydänsuru olisi mieluusti saanut jäädä väliin. Tove oli minusta hyvin rohkea, kun myönsi jotain tällaista. Kaikki ne "en tekisi mitään toisin" -kliseet on nimittäin niin kuultuja.

Jos Toven rakkaushuolista jotain positiivista pitää hakea, niin ne antoivat materiaalia Toven taidetta varten. Muun muassa Muumipeikon (=Toven alter ego) säännöllisesti hylkäävä, itseriittoinen Nuuskamuikkunen syntyi, kun Toven pitkäaikainen rakastettu, "originelli renessanssipersoona" Atos Wirtanen, käveli Toven sydämen yli kerta toisensa jälkeen.


Nuuskamuikkusen esikuva. Muistuttaa tässä hieman irvikissaa.


Nuuskamuikkusen taustojen ymmärtäminen oli minulle todellinen ahaa-elämys. Itse en nimittäin ole koskaan pitänyt Nuuskamuikkusesta. Jo lapsena olin sitä mieltä, että hän oli liian tyly, etäinen ja kaiken kaikkiaan ärsyttävä. Noh, ei kai se ole ihmekään, kun hahmon esikuva oli tällainen:

Mies inhosi sentimentaalisuutta, oli saita hellissä sanoissaan, joita Tove kaipasi.. Atos ei sanonut edes pitävänsä hänestä, saati sitten rakastavansa.

- Nice! Eihän Tovekaan toki mikään pyhimys ollut, vaan tapaili itsekin muita miehiä. Mielestäni Tove vaikutti kuitenkin enemmän ylitunteelliselta ja hämmentyneeltä, kun taas esimerkiksi Atos tuntui kärsivän jo jonkinasteisesta persoonallisuushäiriöstä (sana psykopatia hiipii väkisinkin mieleeni, vaikka en asiantuntija olekaan..). Eikä Atos suinkaan ollut ainoa mies, joka kohteli Tovea kuin rättiä. Pieni sisäinen keittiöpsykologini on sitä mieltä, että Toven ongelmallinen isäsuhde voi olla syynä siihen, että Tove ajautui toistuvasti syvästi haavoittaviin, myrkyllisiin miessuhteisiin. Se vuosikymmeniä kestänyt onni löytyikin sitten lopulta naisen viereltä.

- Pahoittelen, jos joku ärsyyntyi yllä olevasta avautumisestani. Päästin hetkellisesti sisäisen Pikku Myyni valloilleen.

"Ehkä meidän on kiittäminen sotaa muumeista"


Aivan kuten J.R.R. Tolkienkin aikoinaan, myös Tove Jansson ahdistui sodasta, ja pakeni sitä omaan mielikuvitusmaailmaansa historiallisin seurauksin:

.."itse olen taidemaalari pohjimmaltani, mutta 1940-luvun alussa, sodan aikana, tunsin itseni niin epätoivoiseksi, että aloin kirjoittaa satuja".. Tove löysi piilopaikkansa Muumilaaksosta.

Muumilaaksoonkin sodan jyly silti kantautui. Esimerkiksi Muumipeikko ja Pyrstötähti -kertomuksen taustana olivat Suomea moukaroineet pommitukset, sekä Hiroshiman ja Nagasakin atomipommit. Sotien päätyttyä muumit saivat pikkuhiljaa jatkaa elämäänsä vähemmän katastrofaalisissa tunnelmissa. Tarinoissa alettiin keskittyä ulkoisten uhkien sijaan enemmänkin eri hahmojen väliseen dynamiikkaan. 

Oli erittäin kiehtovaa saada tietää, miten mikäkin muumikertomus syntyi. Tämän kirjan luettuani tulen näkemään esimerkiksi Mymmelin, hattivatit, Tiuhdin ja Viuhdin sekä Mörön aivan uusin silmin. Eikä taustojen tietäminen suinkaan vähentänyt kiinnostustani Muumilaakson asukkaita kohtaan, päinvastoin.

Tee työtä ja rakasta -kirjassa kerrottiin laajasti myös Toven muista taiteellisista saavutuksista, kuten merkittävästä taidemaalarin urasta. Tämä osuus kirjasta ei ollut minulle sitä kaikkein kiinnostavinta lukemista, mutta antoi toki paljon lisää tietoa, ja sai minut arvostamaan Tovea entistä enemmän. Hän oli koko elämänsä taiteelle omistanut monilahjakkuus, joka todella ansaitsi menestyksensä.


Kirjan kuvitus on kertakaikkisen upea.

7 kommenttia:

  1. Tämä kiinnostaa kovasti! Taitaapi päätyä joululahjatoivelistaan. Boel Westin kirjoittama elämänkerta Tovesta oli minusta myös hyvä.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, tämä on ehdottomasti lukemisen (ja katselemisen) arvoinen kirja! =)

    Mitä Boel Westiin tulee, niin kävin tuossa lukemassa pari arviota tästä Karjalaisen kirjasta, ja molemmissa todettiin vertailun vuoksi, että kyllä Westin teos on kuitenkin se paras Tovesta kertova kirja, tietynlainen Tove-Raamattu. Eli pitänee lukea sekin =)

    VastaaPoista
  3. Minäkin luin tämän juuri ja tykkäsin kovasti. Varasin kaikki puuttuvat Muumit sekä sarjakuvat kirjastosta, mutta haluaisin lukea myös ne aikuisille suunnatut teokset. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, ajattelin itse ihan samaa: Nyt kirjastoon ja muumikirjoja lainaamaan! :D Joitakin olen toki lukenutkin, mutta nehän nyt voi lukea vaika miten monta kertaa ihan helposti. Laadukas kirja ei kulu kerrasta puhki.

      Poista
  4. Itse ajattelin lukea tämän ensi vuonna, jolloin tavoitteenani on lukea paljon Tovea. Novellikokoelma Viesti odottelee vuoroaan ensimmäisenä. Tee työtä ja rakasta vaikuttaa kyllä sellaiselta teokselta, joka olisi kiva saada ihan itselle. :)

    VastaaPoista
  5. Jep, itselläni sama tavoite: tulevana vuonna mahdollisimman paljon Tovea: yöpöydälle, käsilaukkuun, autostereoihin.. Äänikirjoja olen jo yrittänytkin kirjastoista bongailla =)

    Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tämä kirja kannattaisi omistaa. Kyseessä kun on hyvin runsas ja kiehtova tietopaketti, jonka kautta tutut muumitarinat saavat aivan uudenlaisia tasoja.

    VastaaPoista
  6. P.S. Kaikkia muumitarinoiden taustojen paljastuminen ei silti miellytä:

    Kutomista ja virkkaamista harrastava työkaverini esitteli minulle taannoin käsityökirjaa, joka oli keskittynyt muumihahmojen teko-ohjeisiin. Hän kertoi aikovansa kutoa lauman hattivatteja. Noh, hyviä anekdootteja rakastavana ihmisenä minä tietenkin valaisin hänelle, mitä hattivatit Karjalaisen kirjan mukaan symboloivat.. Jäi hattivatit kutomatta! :D Absoluuttinen tragedia.

    VastaaPoista