maanantai 4. marraskuuta 2013

John Lennon - In his own words

John Lennon piti Nalle Puh -tarinoista, mutta ei lämmennyt Shakespearelle


John Lennon - In his own words (julk. 2013) -äänikirja tarttui haaviini sattumalta, kun etsiskelin Satakirjastojen verkkosivuilta uusia, vuonna 2013 ilmestyneitä äänikirjoja. En ole John Lennon -fani, mutta yleinen kiinnostukseni historian merkkihenkilöitä kohtaan sai minut tekemään kaukolainapyynnön. 

Kyseessä on kahdeksasta vanhasta John Lennonin BBC-haastattelusta koottu äänite, eikä sitä tietääkseni olla litteroitu lainkaan painettuun muotoon, vaikka, hämäävää kyllä, samannimisiä John Lennon -kirjoja onkin olemassa. 

Kuten aina, myös tällä kertaa BBC:hen saattoi luottaa: Pari vuosikymmentä kattaneet ja aikajärjestykseen laitetut haastattelupätkät oli saatu digitoitua mallikkaasti, ja John (1940-1980) antoi itsestään rennon ja sympaattisen kuvan. Hän vaikutti aidosti mukavalta ihmiseltä. Ainoa mistä huomasi, että hän oli superjulkkis, oli kohta jossa hän kertoi, miten hienoa on viettää aikaa paikoissa, joissa pystyy kävelemään kadulla aiheuttamatta joukkohysteriaa. Että on mukavan rentouttavaa, kun pystyy oikeasti käymään vaikkapa syömässä ja elokuvissa jos siltä tuntuu, eikä tarvitse vain piileskellä sisätiloissa. On pyörryttävää yrittää edes ajatella, millaista Johnin elämä oikeasti mahtoikaan olla.

Haastatteluissa keskusteltiin musiikin, kuuluisuuden ja hiustyylien ohella myös Johnin suhteesta kirjallisuuteen: John kertoi lukevansa paljon, ja pitävänsä kovasti esimerkiksi A.A. Milnen Nalle Puh -kirjoista. Shakespearelle hän ei taas lämmennyt, koska "kouluajat olivat vielä liian hyvin mielessä". Ilmeisesti John oli siis joutunut pakkolukemaan Shakespearea koulupoikana.

Kolme kirjaa itsekin julkaissut John piti kirjoista ja lukemisesta enemmän, kuin kukaan bändikaverinsa. Paul on aikaisemmin ollut lempi-beatleni (kyllä, levyhyllystäni löytyy hieman the Beatlesia), mutta tämän uuden tiedon valossa minun pitänee harkita kantaani uudestaan. Koska hei, onhan se nyt aina iso plussa, jos mies pitää kirjoista!

John Lennonin kirjallinen tuotanto:


- In His Own Write (1964)
- A Spaniard in the Works (1965)
- Skywriting by Word of Mouth (1981, julk. postuumisti).

Voisi olla mielenkiintoista tutustua näihin teoksiin! Lennonin haastattelujen ja muualta löytämäni tiedon perusteella kirjat ovat melkoista tajunnanvirtaa. 


True story.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut nuo kaksi ensimmäistä Lennonin kirjoittamaa kirjaa useasti ja viimeksi bloggasinkin niistä. Suosittelen lukemaan englanniksi, sillä käännös ei mielestäni imartele alkuperäistä tekstiä: http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/2012/09/john-lennon-panee-omiaan-hispanialainen.html

    Minun suosikkibeatleni on George. Ja Ringo. :)

    VastaaPoista
  2. Heh, kiitos linkityksestäsi :D Taidan todellakin tutustua ihan suosiolla englanninkielisiin alkuperäisteoksiin, ja jätän käännökset rauhaan. Muutenkin tuntuu, että noi kirjat oli Johnille lähinnä sellainen laulunkirjoituksen jatke.

    Ja hei, toi beatle-jako menee siis nyt just hyvin: Sulle George ja Ringo, mulle Paul & John ;)

    VastaaPoista