torstai 9. kesäkuuta 2016

Blogger recognition award

Kiitokset haasteesta, Henni! :)


Mustelumo-blogin Henni muisti minua hauskalla, bloggaamisen metatasoon pureutuvalla blogihaasteella:

Ohjeet palkituille:

1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen.
2. Kerro lyhyesti, kuinka aloitit bloggaamisen.
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille.
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi.
5. Nimeä kymmenen bloggaajaa palkinnonsaajiksi.


Ajatus oman kirjablogin perustamisesta syntyi mielessäni syyskuussa 2011, kun luin Kaiken voi lukea! -blogin Jorin bloggauksen lempikirjailijani Erlend Loen teoksesta Hiljaiset päivät Nigellan lumoissa. Kirjoitin Jorin postaukseen pitkän ja monisyisen kommentin, ja jostain syystä tämän nimenomaisen kommentin julkaiseminen epäonnistui. Tämä harmitti minua kovin, mutta tuo vuorovaikutusyritykseni herätti kuitenkin mielessäni tunteen siitä, että kirja-aiheisten tekstien kirjoittaminen verkkoon voisi olla kiinnostava harrastus. Ajatus blogin perustamisesta alkoi siis pikkuhiljaa itämään, ja vuotta myöhemmin, lokakuussa 2012, julkaisin ensimmäiset postaukseni. Ja sillä tiellä ollaan edelleen.


Ohjeita aloitteleville bloggaajille


1. Valitse aihealue, joka inspiroi sinua toden teolla. Lähtökohdat blogille ovat hyvät, kun tuntee palavaa halua kirjoittaa, ja huomaa suunnittelevansa bloggauksia innoissaan tuon tuostakin. Toisaalta ei kannata ottaa paineita, jos ajan kuluessa blogi jää välillä taka-alalle, ja postausvälit venyvät. Kyse on kuitenkin harrastuksesta, ei työstä, ja tärkeintä on tekemisen ilo. Ei ole yhtä oikeata postaustahtia. Yksi bloggaa monta kertaa viikossa, toinen muutaman kerran vuodessa, kaikki on sallittua.

2. Jos valokuvaus on juttusi, hyödynnä sitä blogissasi. Jokainen bloggari on erilainen, mutta itselleni kirjan henkeen sopivien, itse otettujen kirjavalokuvien ottaminen on yksi bloggauksen innostavimmista puolista, koska rakastan valokuvausta. Omia kuvia käyttäessä postauksesta tulee myös mukavan persoonallinen, ja parhaassa tapauksessa jotain oleellista kirjan sisällöstä välittyy suoraan valokuvasta. 

On myös mainittava, että luen itse mieluiten blogeja, joissa on runsaasti kauniita valokuvia. Yksi esimerkki tästä on Anna J:n satukirjamainen Matkalla Mikä-Mikä-Maahan -kirjablogi, jota lukiessa tulee aina hyvälle tuulelle ihan vain sivuston ulkoasua ihastellessa. Lisäksi toinen kunniamaininta on ehdottomasti annettava Lue, ihminen! -blogin Juhanille, jonka korkeatasoiset ja luovasti sommitellut valokuvat yllättävät ja ihastuttavat kerta toisensa jälkeen. Sanoisin, että välillä Juhanin kirjavalokuvat lähestyvät jo taidetta. Hänen bloginsa ansiosta aloin näkemään kirjojen valokuvaamisen uusin silmin, ja panostamaan omankin blogini valokuviin entistä enemmän.

3. Ole vuorovaikutuksessa muiden bloggarien kanssa. Kirjabloggaus on harrastuksena vuorovaikutteinen, ja siksi kannattaa ehdottomasti vierailla kanssabloggaajien sivustoilla lukemassa ja kommentoimassa. Välillä kommenttiosiot ovat jopa postauksen parasta antia, kun keskustelu pääsee kunnolla vauhtiin. Lukeminen voi olla mitä sosiaalisin harrastus! :)


Haaste eteenpäin


Vuosien saatossa "Seuraamiani blogeja" -otsikon alle on kertynyt suuri joukko kiinnostavia blogeja. Tässä niistä kymmenen, joita muistan Blogger recognition awardilla:

Tarinoiden syvyydet -blogin Nina Mari
Lukuisa -blogin Laura
Pieni kirjasto -blogin Katri
Matkalla Mikä-Mikä-Maahan - blogin Anna J.
Lue, ihminen! -blogin Juhani
Nipvet-blogin Juha Makkonen
Oksan hyllyltä -blogin MarikaOksa.

16 kommenttia:

 1. Moi, kommentoin vaan, että löysin juuri blogisi ja kun olen tämän kommentin lähetä-nappulaa painanut liityn lukijaksesi. Tervetuloa vastavierailulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, blogisi on tuttu, ja olen ollut siinä uskossa, että seurasinkin jo sitä, mutta niin ei vielä ollutkaan. Nyt tilanne kuitenkin korjattu. :)

   Poista
  2. Kiva juttu. Kiitos. En yhtään käsitä, miten en ole löytänyt sua aikaisemmin, mutta parempi .... jne. Törmäillään!

   Poista
 2. Hyviä pointteja nostit esiin! Itse olen vasta viime aikoina yrittänyt panostaa myös kuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänikin tuo blogin valokuvapuoli on kehittynyt hitaasti mutta varmasti vuosien saatossa. Aluksi otin salaman kanssa (aijai..) hyvin yksinkertaisia valokuvia jotakin neutraalia taustaa vasten, sittemmin olen alkanut kiinnittämään enemmän huomiota muun muassa valaistukseen ja sommitteluun.

   Poista
 3. Hyviä ajatuksia sinulla ja kiitos haasteesta!

  VastaaPoista
 4. Hyviä ajatuksia ja vinkkejä uusille bloggaajille. Kiitos haasteesta, ilman muuta lähden mukaan. :)

  VastaaPoista
 5. Minna, olen samam mieltä kaikista kolmesta kohdasta. Rentous on tärkeää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Itse olen onneksi onnistunut tuossa rentouden tavoittelussa melkoisen hyvin, ja voisikin sanoa, että postauksien tekeminen on minulle omanlaistaan toimintaterapiaa. Koko muu maailma unohtuu, kun muokkaa valokuvia, ja viilailee lauseita mieleisikseen :)

   Poista
 6. Ensimmäinen kommenttiyritykseni taisi haihtua taivaan tuuliin, joten yritän uudestaan.

  Suurkiitokset kunniasta! Olen kovasti iloinen, jos olen onnistunut blogillani levittämään kauneudeniloa elämääsi. <3 Se onkin yksi paitsi blogini, koko elämäni tarkoituksista.

  Haaste vaikuttaa mielenkiintoiselta! Toivottavasti ehdin jossain vaiheessa vastaamaan siihen. Tässä onkin vähän miettimistä, mitä neuvoja haluaisi ja voisi antaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogisi on toden totta ollut jo pitkään yksi tiiviimmin seuraamistani sivustoista, sen verran kaunis ja tunnelmallinen se on :) Keep up the good work!

   Poista