"Lakkaa kuvittelemasta, että elämäsi muuttuu, jos vain ostat tarpeeksi vaatteita"
Nykyään on saatavilla ihan liikaa kaikkea. Psykologit ovat havainneet, että liika valinnan vapaus tekee ihmisistä onnettomia. Siksi shoppailukin saattaa tehdä onnettomaksi: joudumme tekemään valintoja liian isojen valikoimien edessä ja aina jää epäilys, jäikö paras vaihtoehto sittenkin kauppaan.
Joitakin vuosia sitten luin John Naishin loistavan Riittää jo - irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa -teoksen (julk. 2009), jossa korostettiin muun muassa shoppailun petollista psykologiaa. Ostohetkellä aivot tuottavat hyvänolonhormoneita, mutta ei kulu kauaakaan, kun aivokemiat palaavat normaalitasolle, ja onnellisuus uudesta omaisuudesta katoaa tuhkana tuuleen. Nyt kulutuskriittisyydestä ja oman elämäntahdin harkitusta hidastamisesta on ilmestynyt myös suomalainen versio, Laura Honkasalon astetta leppoisammalla otteella kirjoitettu Nuukaillen - eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman (julk. 2014).
Nuukaillen on helppolukuinen ja viihdyttävä teos, joka sisältää sekä käytännönläheisiä säästöohjeita että pohdintoja kuluttamisen psykologiasta ja ympäristövaikutuksista. Kuriositeettina mukaan on lisätty myös vanhan ajan säästöniksejä vuosien takaa:
Heti kun kevätaurinko alkaa lämmittää, ovat pihat ja tienvarret vihantanaan aivan ilmaisia vihanneksia, kun vain osaamme ottaa ja käyttää hyväksemme.
- Koti - perhepiirin vuosikirja (1943)
Säästäwäisyys on talouden woimassa pitämisen perustus. Ei se kuitenkaan sowi käymään saituudeksi; vaan jokaisen emännän tulee ymmärtäwäisesti oijentaa itsensä määrättyin tuloinsa mukaan.
- Amelie de Frese: Koto-askareet (1871)
Itselleni Honkasalon kirjan parasta antia olivat lifestyleblogien tavaranpalvonnan ja shoppailuhysterian osuva kritisointi, sekä huomiot siitä, että paitsi tavaraa, myös liiallista tekemistä, harrastuksia ja internetin käyttöä on syytä rajoittaa. Kuten Honkasalo toteaa:
Karsi tarpeettomat velvollisuudet. Korvaa sana "pitäisi" sanalla "voisin".
Näin lopuksi haluan vielä mainita, että mikäli elämän kohtuullistaminen kiinnostaa, kannattaa aivan ehdottomasti lukea myös Alexander von Schönburgin vuonna 2007 julkaistu Tyylikkään köyhäilyn taito. Von Schönburgin teoksessa yhdistyvät Naishin ja Honkasalon kirjojen parhaat puolet, ja lisäksi se on kirjoitettu kaunokirjamaisen lennokkaasti, hyviä tarinoita säästelemättä.
Mainiota asiaa noissa nuukailukirjoissa. Kohtuullistaminen on hyvä tervehdyttävä harrastus ja elämäntapa, kunhan ei ihan saidaksi ryhdy. Kiva postaus !
VastaaPoistaKiitos =) Näinpä, kultainen keskitie on paras. Tästä Honkasalokin kirjoittaa tässä kirjassa osuvasti; liika nuukailu voi olla jopa vaaraksi terveydelle, mutta kohtuus on hyväksi.
PoistaOlen miettinyt näitä asioita aika paljon. Enemmän pitäisi laittaa rahaa elämyksiin, omaan hyvinvointiin ja palveluihin. Tavara ei tee onnelliseksi. Nuukailusta puhutaan myös Ekovuosi Manhattanilla-kirjasta, jonka luin tammikuussa.
VastaaPoistaHeitän sulle haasteen, se löytyy täältä:
http://mustelumo.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html
Näinpä, itsekin olen viimevuosina panostanut ensisijaisesti aineettomiin asioihin, kuten hyvinvointiin ja harrastuksiin, tavaraa kun alkaa olla nurkissa jo ihan tarpeeksi. Kävin stekkaamassa tuon Ekovuosi Manhattanilla-kirjan, todella mielenkiintoisen oloinen teos.
PoistaKiitokset haasteesta! :)