keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Fantastic Beasts & Where to Find Them, J.K. Rowling
A copy of Fantastic Beasts & Where to Find Them resides
in almost every wizarding household in the country. Now Muggles
too have the chance to discover where the Quintaped lives,
what the Puffskein eats and why it is best to leave milk out for a Knarl.


Draco dormiens nunquam titillandus*


Tämä J.K. Rowlingilta vuonna 2001 julkaistu hyväntekeväisyyskirjanen (tuotot menivät Comic Reliefille) oli hyvin nopeaa luettavaa. Harry Potter -kirjoista tuttu, alle satasivuinen Fantastic Beasts & Where to Find Them tuli kahlattua läpi muutamassa tunnissa. Kyseessä on hakuteosmuotoon kirjoitettu opas Harry Potter -maailman taruolennoista. Mukana on niin Potter-kirjoista tuttuja taruolentoja (kuten hevoskotka/Hippogriff ja lohikäärmeet), kuin myös tätä teosta varten keksittyjä taikaeläimiä. Vain tämän kirjan sivuilla elävistä otuksista suosikkini oli Porlock:

Nimimerkki winterfalconin
näkemys Porlockista.
The Porlock is a horse-guardian found in Dorset, England, and in Southern Ireland. Covered in shaggy fur, it has a large quantity of rough hair on its head and exceptionally large nose. It walks on two cloven feet. The arms are small and end in four stubby fingers. Fully grown Porlocks are around two feet high and feed on grass.

The Porlock is shy and lives to guard horses. It may be found curled in the straw of stables or else sheltering in the midst of the herd it protects. Porlocks mistrust humans and always hide at their approach.

Tilasin tämän niteen kolme vuotta sitten Amazonesta (jostain syystä tuli nyt vasta luettua), ja jälkikäteen ajatellen suomenkielinen versio, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, olisi ollut paljon parempi valinta. Olenhan lukenut Potteritkin suomeksi, ja niinpä englanninkielisten nimitysten tunteminen oli pitkälti Potter-elokuvamuistojen varassa. Tätä kirjoittaessani satuin kuitenkin huomaamaan, että suomenkielinen versio on loppuunmyyty. Todella harmillista! Huuto.netistä kirjan saisi kyllä tällä hetkellä ostettua, mutta hinta on makuuni liian suolainen, 33,25 euroa. Se on aika paljon heppoisesta pikku pokkarista. Minun pitää ilmeisesti turvautua kirjastoon, jotta pääsen lukemaan tämän Potter-aiheisen kirjan suomennoksen. Sen on epäilemättä onnistunut, kuten kaikki muutkin lukemani Jaana Kapari-Jatan tekemät Potter-käännökset.

Suloinen, mutta luonnosmainen kirjanen


Fantastic Beasts and Where to Find Them -kirjasta jäi positiivinen ja hilpeä, joskin hieman hätäinen vaikutelma. Sana "luonnosmainen" tulee mieleeni. Erilaiset taruolennot oli esitelty hyvin lyhyesti, ja kuvitustakaan ei valitettavasti juuri ollut. Ja kun sitä oli, eivät piirrokset olleet erityisen laadukkaita, vaan hyvin yksinkertaisia ja pieniä.

Näinkin rikkaaseen ja kiehtovaan maailmaan sijoittuvassa teoksessa hieno, värikäs kuvitus olisi ollut ehdottomasti paikallaan. Kuvat J.K. Rowlingin itse keksimistä taruolennoista olisivat takuulla olleet näkemisen arvoisia! Voin siis vain kuvitella, miten upea kirja tämä olisi voinut olla.. Ilmeisesti nide oli kuitenkin haluttu pitää simppelinä ja pienenä.


Kirjan erikoisuus, Harryn ja hänen ystäviensä käsin
kirjoittamat muistiinpanot, olivat hauska lisä.


Elokuva tulossa


Oli uskomaton sattuma, että vain pari päivää sen jälkeen, kun sain tämän kirjan luettua, Warner Bros ilmoitti, että Fantastic Beasts and Where to Find Them tullaan filmatisoimaan! Olin siis tietämättäni lukenut hyvin ajankohtaisen teoksen. Suurimmaksi osaksi luin kirjan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, ja uutinen elokuvasta saatiin torstaina.

Tämä elokuvan myötä J.K. Rowling pääsee tekemään elämänsä ensimmäisen elokuvakäsikirjoituksen. Elokuvan pääosassa nähdään kirjan fiktiivinen kirjoittaja, Newt Scamander:


Taikazoologian uranuurtaja, Newt Scamander.


J.K. Rowling on kertonut, että Newt Scamander oli yksi hänen lempihahmoistaan Potter-universumissa. Niinpä Luna Lovekiva, Rowlingin toinen suosikkihahmo, nai Newt Scamanderin lapsenlapsen, Rolfin. Tämä liitto on myös hyvin looginen, olihan Luna itsekin hyvin kiinnostunut erilaisista taikaolennoista. Luna ja Rolf saivat kaksoispojat, Lorcan ja Lysanderin.

Uusi elokuva tulee olemaan luonteva jatke Potter-maailmalle, ja se noudattaa samoja taikamaailman lakeja, kuin Potter-kirjatkin. Filmin tarina alkaa 70 vuotta ennen Harryn tarinaa, New Yorkissa.

Lukuhoukka-kirjablogia pitävä B.N. oli omassa blogikirjoituksessaan hieman epäileväinen uuden elokuvan suhteen, ja sanoi lukevansa ennemmin uuden kirjan, kuin katsovansa uuden elokuvan, koska hänestä Rowlingin kirjat ovat ennenkin olleet niistä tehtyjä elokuvia parempia.

Omasta mielestäni Fantastic Beasts and Where to Find Them -kirjassa on kuitenkin paljon aineksia hyvään, seikkailuntäyteiseen fantasiaelokuvaan. Katsotaanpa vaikka kirjan esipuhetta:

Fantastic Beasts and Where to Find Them represents the fruit of many years' travel and research.

I look back across the years to the seven-year-old wizard who spent hours in his bedroom dismembering Horklumps and I envy him the journeys to come: from darkest jungle to brightest desert, from mountain peak to marshy bog, that gruppy Horklump-encrusted boy would track, as he grew up, the beasts descriped in the following pages.

I have visited lairs, burrows and nests across five continents, observed the curious habits of magical beasts in a hundred countries, witnessed their powers, gained their trust, and, on occasion, beaten them off with my travelling kettle.

- En malta odottaa! Olen varma, että tässä tapauksessa elokuva tulee olemaan parempi kuin kirja.


Muut Harry Potter -universumiin sijoittuvat pikkukirjaset:


-Quidditch Trough the Ages, julk. 2001
-The Tales of Beedle the Bard, julk. 2008.


**********

P.S. Vielä kun joku päivä pääsisi lukemaan myös tätä Hirviökirja hirviöistä -teosta:


Säilytetäänkö tätä kirjahyllyssä vai häkissä?


* Älä koskaan kutita nukkuvaa lohikäärmettä

9 kommenttia:

 1. Minä rakastan tätä pikkukirjasta ja sen sisarkirjaa huispauksesta. Molemmat ovat nokkelia ja huumorintajuisia. Alunperinhän näissä ei ollut Rowlingin nimeä tekijänä lainkaan, minulla on ne alkuperäiskantiset sekä suomen- että englanninkielisenä. Muistelen, että kun suomenkielisten eka painos oli aikoinaan monta vuotta loppu, Potter-fanit kinusivat ja kinusivat Tammea ottamaan uusintapainokset, mihin se lopulta myöntyi. En tiedä miten näissä hyväntekeväisyyskirjoissa saa katetta painoksille. Ehkä nyt tulevan elokuvan myötä tulee jälleen uusintapainos.

  Tahtoisin myös Hirviökirjan hirviöistä!

  VastaaPoista
 2. Itselläni on vielä huispauskirja lukematta, mutta ehdottomasti aion siihen vielä tutustua. Kuoleman varjeluksista tuttu satukirja on sen sijaan jo luettuna, se oli varsin mainio. Sen luin suomenkielisenä kirjastokirjana pari vuotta sitten.

  Hiukanko olen kateellinen sulle noista kirjoista, olet onnekas! =) Mutta ihan totta, lienee lähes 100% varmaa, että Ihmeotuskirja tulee taas myyntiin, kun elokuva valmistuu.

  Näinhän kävi Hobitinkin kanssa. Huomasin, että elokuvan myötä kirjakauppoihin ilmestyi moniakin eri versioita Hobitista, ja tarina luettiin myös suomenkieliseksi äänikirjaksi, mitä ei käsittääkseni olla aikaisemmin tehty.

  VastaaPoista
 3. En tiennytkään, että suomenkielisestä on painos loppu. Tosin en ala omaa kappalettani huuto.netissä kaupittelemaan, sillä on se sen verran rakas. Omistan molemmat hyväntekeväisyyskirjat suomen- ja englanninkielisinä eikä minunkaan omissani taida olla lainkaan J.K. Rowlingin nimeä kannessa. Hankin nuo suomenkieliset muistaakseni hyvin pian ilmestymisen jälkeen. Eräs ystäväni joskus silloin ihmetteli, miksi kirjaston tietokannassa luki kirjan kohdalla J.K. Rowling, sillä hänen mielestään kirjanhan oli kirjoittanut Lisko Scamander. :)

  Tuon elokuvan haluan ehdottomasti nähdä ja voi kun Hirviökirjaa hirviöistä voisi oikeasti saada jostakin käsiinsä.

  VastaaPoista
 4. Eih, nyt oma kirjahyllyni alkaa jo vihertymään kateudesta! :D On se niin väärin..

  Itselläni on Fantastic Beastsista vuoden 2009 painos, siinä Rowlingin nimi jo mainitaankin. Voisin kuvitella, että hänen nimensä lisättiin myöhempiin painoksiin sekaannuksien välttämiseksi, tms.

  Tässä hieman googlettelin tuota hirviökirjaa, ja kyllä, se on kuin onkin olemassa. Tosin kyseessä on vain säilytysrasia, ei varsinaisesti kirja-kirja: http://www.amazon.co.uk/Tomy-Harry-Potter-Monster-Monsters/dp/B003U6I396

  "Tomy Harry Potter Monster Book of Monsters Keep Safe Box
  -Fantastically detailed Monster Book of Monsters replica from the Harry Potter movies
  -Keep your possessions safe inside the box
  -Set your own touch sensitive passcode
  -Features movie sound FX and real-feel fur
  -Stroke the spine for teeth gnashing action!"

  Melkein vois tilata tuon, paitsi että (sekin) on loppunut. Meidän Potter-fanien elämä on toisinaan kovin traagista, kaikki kiva on loppuunmyyty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi tuo kuulostaa kivalta, vaikka vielä kivempi se olisi, jos se olisi oikeasti kirja. Katselin kateellisena, kun eräs booktuber oli hankkinut itselleen Kelmien kartan (olihan se noin suomeksi, en ole lukenut Harry Pottereita moneen vuoteen muuten kuin englanniksi ja ensimmäisenä tuli mieleen Marauder's Map) ja se näytti niin hienolta. Tosin ehkä ihan hyvä, että kaikki on loppuunmyyty. Muuten kaikki rahani menisivät Harry Potter -oheistuotteisiin. :D

   Poista
  2. No joo, totta tuokin! :D Koska se on kyllä ihan tunnettu tosiasia, että Harry Potter -oheistuotteita on kehitelty enemmän kuin laki sallii.

   Mielestäni yksi toimiva vaihtoehto olis muuten se, että tää Beasts-kirja yksinkertaisesti vaan yhdistettäisiin Hirviökirjan kansiin ;)

   Poista
 5. Minulla on omana tämän suomenkielinen versio ja sen ekaa painosta, siellä on pikkupräntillä sisäsivuilla Rowlingin nimi mutta kannessa ei tosiaan. :) Suloinen kirja, mutta minäkin olisin kaivannut enemmän piirroksia! Varsinkin kun Rowling on taitava piirtämään (jossian tv-ohjelmassa hän kauan sitten esitteli piirroksiaan). Tuo Huispaus-kirja täytyy lainata kirjastosta, sen olemassaolon olen jotenkin unohtanut. Hirviökirja olisi mainio... jos se vielä oikeasti eläisi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huispauskirja on itsellänikin jäänyt eniten vaille huomiota. Tämä johtunee siitä, että huispaus ei ole koskaan ollut minulle se kiinnostavin osa Potter-tarinoita. Mutta ehdottomasti aion tuon kirjan silti vielä lukea! =) Rowlingin tuntien kyseessä on varmasti mitä hauskin pikkukirja.

   Beasts-kirjassa olisi tosiaan saanut olla selkeästi enemmän (ja parempia) kuvia. Onneksi elokuva tulee pian omalta osaltaan korvaamaan tätä puutetta. Luvassa on varmasti ensiluokkaisia erikoistehosteita, ja upeaa kuvamateriaalia.

   Poista
 6. Ostajien arvioita Hirviökirjasta Amazonessa:

  " It was actually furry and rubbery and the eyes were 3-D and jiggled. As well as this if you stroked it in a certain way it opened and if you did it any other way it growled. It was Quite amusing and strangely endearing."

  "The book is brilliant and i wont put it down!!!! Its great for keeping your possesions safe and if you get the secret sensitive touch code wrong it growls and knashes it's teeth together !!!!! It looks just like the ones in The Prisoner of Askaban."

  -Voih, kyllä mun on nyt pakko saada tuo. Kuulostaa just täydelliseltä.

  VastaaPoista