sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Yoga Mala, Sri K. Pattabhi JoisAn indispensable handbook for students and teachers of yoga.
This small book by one of the great yoga figures of our time
attests to the timeless nature of ashtanga yoga practice. Based
on vinyasa - the coordination of breath and movement - ashtanga
yoga has become one of the most widespread and influential
styles of practice today, and Yoga Mala is its most important
written guide.Joogakirjallisuuden klassikkoPattabhi Jois (Guruji) was a legend in the practice of yoga.
-R. Sharath


Vihdoinkin luin tämän kirjan! Olen käynyt ensimmäisellä astangajoogakurssillani talvella 2006-2007, ja jo silloin kuulin Sri K Pattabhi Joisista (1915-2009) ja Intian Mysoresta, jossa hän opetti. Niin ikään olen jo kauan tiennyt tämän klassikkoteoksen olemassaolosta, ja suunnitellut sen lukemista. Olenkin hyvin tyytyväinen, kun saan liittää tämän kirjan viimein luetut-listaani.

Pattabhi Jois toi astangan länsimaihin 60-luvulla, ja niinpä voidaan sanoa, että hänen ansiostaan minäkin lajia nykyisin harrastan. Yoga Malan (julk. alun perin vuonna 1962) kirjoittamisen Pattabhi Jois aloitti vuonna 1958. Kirja kirjoitettiin käsin, ja sen työstäminen kesti kolme vuotta. Yoga Mala on Pattabhi Joisin päätutkielma. Siinä käsitellään kaikki kahdeksan astangajoogan haaraa: yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana ja samadhi.

Intialainen kulttuuri oli teoksessa vahvasti läsnä, kuten odottaa sopikin. Yoga Mala onkin paitsi innostava joogaopas, myös läpileikkaus intialaiseen maailmankatsomukseen, ja elämään 1900-luvun puolivälin Intiassa. Tästä erilaisesta kulttuuritaustasta johtuen osa Pattabhi Joisin näkemyksistä kuulosti tietenkin vierailta. Esimerkiksi muutamaan kertaan mainittu uskomus siitä, että ihminen päätyy harrastamaan joogaa vain, jos on harrastanut sitä myös edellisessä elämässään, sai minut lähinnä hymähtelemään. En myöskään aio jatkossakaan päällystää harjoitustilani lattiaa lehmänlannalla.

Yoga Malassa ei sinällään ollut hirveästi uutta tietoa minulle, käsiteltiinhän siinä ensimmäistä asentosarjaa, jota olen tehnyt vuosia Joisin oppeja seuraavien opettajien ohjauksessa. Se, mitä tästä sain, oli lisämotivaatio omaan joogaharjoitukseeni, ja mielenkiintoinen matka joogafilosofian juurille. Pattabhi Joisin rakkaus ja usko astangajoogaan välittyi kirjan sivuilta hyvin vahvasti, ja tarttui minuunkin. Lisäksi kiinnostukseni pranayamaan, eli hengitysharjoituksiin, joiden avulla mielenhallinta ja keskittymiskyky paranee, kasvoi entisestään.

- Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille astangajoogasta kiinnostuneille!


Ohjattu ykkössarja Sri K. Pattabhi Joisin kanssa:


Once we practice yoga, we come to realize its ananda (bliss). 

Whether one is young or old, whether one is a woman or a man, or suffering from a disease or weakness, if one practices yoga, then one can attain perfection. Indeed, anyone - men and women of all ages, sick or weak - can practice yoga, except those who are lazy.

2 kommenttia:

  1. Tämän voisi lukea! Ehkä se saisi satunnaisen kotijoogin motivoitumaan :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä, kannattaa tutustua ehdottomasti =) Toinen hyvin suositeltava kirja on Petri Räisäsen Astanga, Joogaa Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan -teos (julk. 2005/Otava).

    VastaaPoista