torstai 25. elokuuta 2016

Liebster Awards -tunnustus & haaste


Kiitokset tunnustuksesta ja haasteesta, Marjatta! :)


Sain Marjatan kirjaelämyksiä ja ajatuksia -blogin Marjatalta Liebster Award -tunnustuksen ja hauskan kysymyshaasteen, joka toi välittömästi mieleen lapsuudessa täytetyt slämärit. Tartutaanpa siis toimeen! :)


Haasteen säännöt


 1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
 2. Laita palkinto esille blogiisi.
 3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
 4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
 5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
 6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
 7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.Vastaukseni Marjatan kysymyksiin1. Mistä maasta löytyy lempikirjailijasi? Mainitse 1-5 kirjailijaa, mutta tietysti eri maista.

Iso-Britannia: J. R. R. Tolkien & J. K. Rowling
Norja: Erlend Loe
Suomi: Pasi Ilmari Jääskeläinen & Veikko Huovinen

2. Mainitse edellisen kysymyksen kirjailijan/kirjailijoiden kirja, josta olet postannut ja linkki olisi myös kiva.

Tässä puhuttiin kirjasta yksikössä, mutta minä päätin mennä ihan all the way. Eli:

J. R. R. Tolkienin tuotanto on ollut blogissani esillä melko laajasti: Silmarillion, The story of Kullervo, The adventures of Tom Bombadil, Satujen valtakunta & Lohikäärmevuori eli erään hoppelin matka sinne ja takaisin ovat kaikki saaneet omat bloggauksensa. Lisäksi olen sivunnut Tolkienia myös monissa muissa teksteissäni. Vuosien varrella olen kirjoittanut muun muassa loistavasta Loru Sorbusten Herrasta -parodiasta, Tolkien-tutkimuksesta ja Tolkienin intertekstuaalisista yhteyksistä ja vaikutuksesta muuhun kirjallisuuteen.
J. K. Rowling ei ole saanut täällä huomiota aivan yhtä paljoa, koska ehdin lukemaan hänen oleellisimman tuotantonsa läpi moneen kertaan jo ennen blogini perustamista. Toki joitain kirja-arvioita silti löytyy: Kuoleman varjelukset, Fantastic Beasts and Where to Find Them, sekä Robert Galbraith -pseudonyymillä julkaistu Käen kutsu. Paikka vapaana -teos odottelee vielä hyllyssäni lukuvuoroaan, & Harry Potter and The Cursed Child parts I & II on totta kai luettava mahdollisimman pian.

Norjalainen Erlend Loe on ehkä pitkäaikaisin kirjailijarakkauteni kautta aikojen. Myös hänen tuotantonsa on kuitenkin ollut täällä blogissani esillä varsin vähän, koska Loe ei valitettavasti ole blogini olemassaoloaikana julkaissut yhtäkään uutta kirjaa joka olisi suomennettu. Siitä en ole aivan ajan tasalla, olisivatko kolme uusinta, suomentamatta jäänyttä kirjaa (Fvonk, 2011, Vareopptelling, 2013 & Slutten på verden slik vi kjenner den, 2015) saatavilla englanniksi. Pakkohan ne olisi saada lukea!

Kaksi Erlend Loe -aiheista kirjabloggausta minulta tästä ikävästä kirjapulasta huolimatta kuitenkin löytyy: Hiljaiset päivät Nigellan lumoissa & Kurt kuriirina.

Kotimaisista kirjailijoista Pasi Ilmari Jääskeläinen, tuo reaalifantasian kruunaamaton kuningas, on ollut blogissani esillä kolmesti. Sielut kulkevat sateessa on yksi parhaista suomalaisista kirjoista kautta aikojen, Lumikko ja yhdeksän muuta oli kutkuttavan erilainen ja mystinen, eikä Harjukaupungin salakäytävätkään ollut lainkaan hassumpi. Jääskeläistä voi suositella lämpimästi kaikille maagisen realismin ystäville.

Veijaritarinoistaan ja nokkelasta huumoristaan tunnettu Veikko Huovinen on ajaton klassikko, johon en kyllästy varmasti koskaan. Bloggaukset olen kirjoittanut Hamstereista ja Kylän koirista. 

3. Kuinka monta kirjaa on kotikirjastossasi - suunnilleen?

Todella paha kysymys! En ole koskaan laskenut, mutta määrä pyörii sadoissa, ja minulla on suoraan sanottuna hieman säilytysongelmia kirjojeni kanssa. Varsinkaan yliopisto-opintoihini liittyvän kurssi- ja lähdemateriaalin jatkuva kertyminen ei auta asiaa lainkaan. Nykyisin pyrinkin välttelemään kirjojen ostamista omaksi, ja käytän ennemmin kirjaston palveluita.

4. Kirjahyllysi aarre?

Jean- Louis Gouraudin & Yann Arthus Bertrandin taideteoksen tunnusmerkit täyttävä Hevoset -tietokirja, jota hehkutin taannoisessa Tietohaaste-bloggauksessani. Lisäksi olen sangen tyytyväinen kirjahyllyni Tolkien-kokoelmaan, ja myös joogaan ja buddhalaiseen filosofiaan liittyvää kirjallisuutta on kertynyt mukavasti.
5. Mitä harrastat lukemisen ja bloggaamisen lisäksi?

Kirjoitan paitsi blogia, myös väitöskirjaa. Olen ollut jatko-opiskelijana Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella vuodesta 2014. Tutkin fantasiakirjallisuudesta käytyjä verkkokeskusteluja intertekstuaalisuuden ja faniuden näkökulmista.

Kaivattua vastapainoa lukemiselle ja kirjoittamiselle saan astangajoogasta, ratsastamisesta ja akvaarioharrastuksesta.


Joogaleirillä Turun saaristossa, Houtskarissa.


6. Luetko yhtä kirjaa kerrallaan vai montaa samanaikaisesti?

Kuten blogini nimestäkin voi päätellä, ei kirjoja voi minun mielestäni koskaan olla liian monta kesken yhtä aikaa. Minulla on jatkuvasti lukupuolissa viidestä kymmeneen nidettä, ja lueskelen niitä eteenpäin vuorotellen, pitkälti fiilispohjalta. Pelkästään käsilaukustani löytyy juuri tällä hetkellä neljä eri teosta. Jotkut eivät suostu lähtemään kotoaan ilman meikkiä, minä taas en ilman kirjaa.

7. Missä ja mihin aikaan vuorokaudesta luet pääsääntöisesti?

Työmatkoja ajaessani, kotitöitä tehdessäni ja joogatessani kuuntelen usein äänikirjoja. Varsinaista lukemista harrastan erityisesti iltaisin ennen nukkumaanmenoa, sekä työpaikan ruoka- ja kahvitauoilla.

8. Jos kirjoittaisit kirjan, mikä olisi sen aihe?

Väitöskirjani on työn alla. Aiheesta lisää kohdassa viisi.

9. Syksyn hyvät ja huonot puolet?

Näin hevosenomistajana vihaan syksyllä alkavaa loimitusrumbaa, ja ratsastuslenkkejä häiritseviä syyssateita. Toisaalta on mukavaa, kun pahimmat tappohelteet ovat takana päin, enkä enää sula turvaliivini ja kypäräni sisään samalla, kun parikymmentä paarmaa seuraa minua ja hevostani kaikkialle.


Islanninhevostammani Brynja frá Hertsby.


10. Hullaannutko joulusta?

En. Hullaannun laadukkaasta arjesta ja hyvistä rutiineista.

11. Kuinka nollaat nuppisi?

Yksi tärkeimmistä nollaamiskeinoista minulle on jokakesäinen astangajoogaleiri, jolta palaan aina uutena ihmisenä. Tänä vuonna aion osallistua lisäksi vipassana-meditaatiokurssille. Arkena rentoudun ennen kaikkea lähtemällä hevosteni kanssa lenkille metsään, ja tekemällä sen jälkeen mahdollisimman pitkän ja rauhallisen joogaharjoituksen loppurentoutuksineen. Myös akvaarion pöyhiminen uuteen uskoon on aina yhtä palkitsevaa ja rauhoittavaa. 
Kysymykseni palkinnon saajille


 1. Lempikirjagenresi ja miksi? Entä mitä kirjallisuussuuntausta välttelet?
 2. Mitä syksyn uutuusteoksia odotat eniten?
 3. Mitä ei kirja-aiheisia blogeja seuraat säännöllisesti?
 4. Mitä lehtiä luet?
 5. Kuunteletko äänikirjoja ja jos kuuntelet, millaisissa tilanteissa?
 6. Onko sinulla muita kulttuuriharrastuksia kirjojen lisäksi, kuten elokuvissa käynti tai konsertit? Suosituksia?
 7. Minkä suositun kirjailijan teoksia et halua lukea?
 8. Millaista musiikkia kuuntelet lukiessasi, vai luetko ennemmin hiljaisuudessa?
 9. Bloggaatko kaikista lukemistasi kirjoista ja jos et, miksi?
 10. Paras kesämuistosi tältä vuodelta?
 11. Mikä kirja sinulla on juuri nyt kesken ja mitkä ovat vaikutelmasi siitä tällä hetkellä?

Haastan mukaan Reader, why did I marry him? -blogin Ompun, Sonjan lukuhetket -blogin Sonjan, Mustelumon Hennin, Hyönteisdokumentti-blogin Hdcanisin sekä Rinkka ja nojatuoli -blogin Nellun! :)10 kommenttia:

 1. Minna, olitpa nopea!

  Tämä on hyvä:"Pelkästään käsilaukustani löytyy juuri tällä hetkellä neljä eri teosta. Jotkut eivät suostu lähtemään kotoaan ilman meikkiä, minä taas en ilman kirjaa."
  Sama täällä, paitsi minulla on yleensä vain yksi kirja.

  Tämä on kiva tapa tutustua bloggareihin postausten takana.
  Ai, miten kaunis valkoinen hevonen!
  Minäkin olen joskus harrastanut joogaa, ja pilatestunneillani on välistä samoja liikkeitä.

  Onnea väitöskirjatyölle ja hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänikin on joskus "vain" yksi kirja mukana, mutta silloin on jo hieman alaston olo :D Eihän sitä koskaan tiedä, haluaako päivän mittaan lukea esimerkiksi tietokirjaa vai fiktiota, joten minulla on yleensä mukana molempia.

   Joo, nämä haasteet antavat aina mahdollisuuden hieman erilaiseen keskusteluun ja teksteihin, kuin kirjablogeissa yleensä, tykkään siitä itsekin :)

   Mitä olen pilatekseen perehtynyt, on siinä todella monia samankaltaisia liikkeitä kuin joogassa. Muistini mukaan pilateksen kehittäjä ottikin aikoinaan melko lailla vaikutteita joogasta. Joidenkin liikkeiden kohdalla erot pilateksen ja joogan välillä voivat olla äärimmäisen pieniä (käsi hieman eri asennossa, tms.). Hienoja lajeja molemmat!

   Kiitos samoin sinulle, ja Brynja kiittää myös <3

   Poista
 2. Kiitos haasteesta Minna.

  Luin kiinnostuksella vastauksiasi. Väitöskirjasi kiinnostaa erityisesti, koska siihen liittyy intertekstuaalisuus. Luulen, että mulla on joku int.tekst. automaatti päässä, mutta sen avulla saatuja tuloksia haittaa, että unohdan ihan liian paljon ja nopeasti, mitä olen lukenut ja vaan jotain suurempia linjoja jää mieleen. Tsemppiä väikkärin tekoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Tuo intertekstuaalisuus on itsellänikin ollut jo kauan kiinnostuksen kohteena, ja niinpä se valikoitui väitöskirjanikin aiheeksi kuin luonnostaan. :)

   Tässä vielä taustoitusta intertekstuaalisuuden yleiseen relevanttiuteen liittyen:

   On todettu, että 1970-luvulta eteenpäin alkuperäisyyden ja toistuvuuden suhteesta on tullut pakkomielle kaikissa humanistisissa tieteissä, puhuttiinpa sitten filosofiasta, kielitieteestä, tai vaikkapa sosiologiasta. Vastakkain asetetaan luova originaalisuus ja plagioiva huijaus. Verkossa käydyt intertekstuaalisuuskeskustelut ovat siis osa suurempaa, kulttuurisesti merkittävää ilmiötä.
   (Ote tulevasta väitöskirjastani.)

   Poista
 3. Muistaakseni törmäsin intertekstuaalisuuteen ensimmäisen kerran Barthesin yhteydessä. Tuosta plagioivasta huijauksesta tulee heti jatkoajatus, että entäpä jos käykin niin, että huijauksesta tulee alkuperäistä alkuperäisempi tai pitäisikö sanoa todellisempi. Siis vähän sama juttu kun, että jos mies pukeutuu naiseksi, niin jotkut ns. perinaisjutut tulee selvemmin esiin kun naisen kohdalla. En tiedä, osaanko tätä nyt selittää.

  Luen muuten just Johannes Ekholmin kirjaa Rakkaus niinku. Luulen, että tykkäisit siitä, vaikka se ei nyt suoraan int.tekst. liitykään, mutta siinä on just tuota kopioitumisen monistumista yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barthes on itsellenikin hyvin tuttu nimi, aivan ehdoton klassikko, mitä kirjallisuudentutkimukseen tulee :)

   Ymmärrän hyvin mitä tarkoitat, Vladimir Nabokovin kohdallahan tuo ilmeisesti toteutui. Nabokovin klassikoksi nousseen Lolita-teoksenhan (julk. 1955) väitetään olevan plagiaatti vuonna 1916 julkaistusta Lolita-tarinasta, jonka kirjoitti mies nimeltä Heinz von Eschwege:

   "The 1916 Lolita features a similar affair with a man lodging at Lolita's house while on holiday. The pair have a passionate affair, then Lolita dies, breaking the older man's heart.

   Mr Marr wrote in the Frankfurter Allgemeine Zeitung: "When you read it today and compare it with the [Nabokov] novel, you have a surreal sense of deja vu. The accordance of the stories' plots, the perspective from which they are told, and the choice of name are amazing."

   (Lähde: https://www.theguardian.com/world/2004/apr/02/books.booksnews)

   Tässä tapauksessa on todettu, että Nabokov kertoi tarinan parhaiten, ja siksi mahdollinen plagiointi voidaan antaa anteeksi.

   "Jos teet sen uudelleen, sinun pitää tehdä se paremmin."

   Täytyypä tutustua tuohon Ekholmin teokseen, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 4. Kiitos haasteesta, ja haluan maallikkotiivistelmän tuosta väikkäristä sitten kun se alkaa olla paketissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta! Saa nähdä koska saan valmiiksi, nyt kasassa 64 sivua, eli enää noin 140 sivua kirjoitettavaa jäljellä :D Toivottavasti apurahahakemukseni tuottavat tulosta.

   Poista
 5. Kiitos kovasti haasteesta. Kuten Marjatta kommentoi, tätä kautta pääsee hauskasti tutustumaan bloggaajaan kirjojen takana. Liityn muihin kommetoijiin myös siinä, että väitöskirjasi kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Fantasia- ja scifikirjallisuus on kovin kiinnostavaa paitsi itsessään, myös niitä ympäröivien nörtti- ja fanituspiirteiden puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että innostuit haasteesta, jään odottamaan vastauksiasi! :)

   Kyllä, fantasia on ollut omakin suosikkigenreni jo kauan, vaikka luen toki kaikkea mahdollista laidasta laitaan :)

   Yleisellä tasolla voi myös todeta, että fantasia on noussut yhdeksi suosituimmistan genreistä, tai kuten osa tutkijoista sanoo, jopa suosituimmaksi. Aivan kuten kollegani ovat eräässä ajankohtaisessa CFP:ssä todenneet:

   "In recent years, fantasy fiction has gained popularity in different mediums. For instance, in television fantastic or speculative themes are more visible than ever before, and – as television scholar J. P. Telotte has noted – they are even invading the so called reality television."

   (https://theworldhobbitprojectfinland.com/call-for-papers-2/)

   Poista