keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Become Your Own Matchmaker - 8 Easy Steps for Attracting Your Perfect Mate, Patti Stanger & Lisa Johnson Mandell


Naimisissa oleva ystävättäreni osti minulle amerikkalaisen hardcore-deittioppaan


Kyllä, sain tämän teoksen joululahjaksi naimisissa olevalta kaveriltani. Ah, mikä #myfriendsaremarried -farssi! Mutta no, en ota pahalla, koska tämä Patti Stangerin Become Your Own Matchmaker -opaskirja (2009) on mitä hersyvintä luettavaa, ja siksi viihdyttävä ihan jo sellaisenaan, vaikkei siitä mitään sen kummempia elämänohjeita ottaisikaan. Lisäksi on aina hienoa saada kirja lahjaksi. Arvostan.

Patti Stanger, tuo The Millionaire Matcmaker -realitysarjasta tuttu kolmannen polven puhemies (..nainen) on amerikkalaisia alansa huippuja, ja sen kyllä huomasi, kun vain pääsi muovisen kansigrafiikan aiheuttaman huvittuneisuuden ohitse. Vankka kokemus näkyy tekstissä itsevarmuutena, määrätietoisuutena ja järjestelmällisyytenä. Lisäksi erilaisia tapauskertomuksia löytyy kirjan sivuilta runsaasti. Näiden seassa on myös Pattin omia, henkilökohtaisia kokemuksia "We've all been there. I know I have" -hengessä kerrottuna.

"It's time to negotiate the ring, my friend.."


Joitakin suomalaislukijan kannalta maantieteellisistä ("New Yorkissa miehistä on liian kova kilpailu") tai kulttuurisista syistä ("hyväntekeväisyysgaalat ovat toimivia miehenmetsästyspaikkoja") irrelevantteja neuvoja toki mahtui joukkoon, ja välillä lyötiin muuten vain yli ("jos et saa kihlasormusta vuodessa, eroa"), mutta kaiken kaikkiaan Patti vaikutti varsin tolkulliselta ja hauskalta naiselta, joka uskoo asiaansa. Monessa kohtaa huomasinkin olevani hänen kanssaan samaa mieltä, vaikka Become Your Own Matcmaker ei mikään sosiaalipsykologian raamattu olekaan.

Se on selvää, että tämä teos voittaa absurdin The Rules -ideologian mennen tullen. Ok, joitakin samoja "let HIM call YOU" -elementtejä tässä toki on kuin the Rulesissakin, mutta ne ovat paljon järjellisemmässä mittakaavassa.

Aviomiehen (Patti olettaa, että lukijan päämäärä on ensisijaisesti päästä naimisiin) nappaamisesta on tehty kirjassa kahdeksanvaiheinen prosessi, joka alkaa puhdistavalla Dating Detoxilla ("STEP ONE") ja päättyy taktiseen Negotiating the Ringiin ("STEP EIGHT"). Kannessa hehkutetaan: " 8 easy steps for attracting your perfect mate". Kirjan lukeneena poistaisin tuosta lauseesta sanan "easy". Osa neuvoista on nimittäin naurettavia ja kiusallisia ("käy otattamassa itsestäsi edustuskuvia ammattilaisella ja jaa näillä kuvilla varustettuja infokortteja itsestäsi kiinnostaville miehille", "mene baariin yksin"), osa taas totuudenmukaisia ja hyviä, mutta vaikeita toteuttaa. Lisäksi en pidä Patin asettamaa "vuodessa kihloihin ja hääpäivä lukkoon" -päätavoitetta mielekkäänä.

Näistä epäkohdista huolimatta voin silti todeta, että Patilla on monia hyviä näkökulmia. Pidin erityisesti alun Dating Detox -luvusta, ja lopussa olleista ohjeista, joissa neuvottiin hankkiutumaan eroon kehityskelvottomista suhteista, ja siirtymään eteenpäin. Lisäksi oli hienoa, että terveen itseluottamuksen ja rauhallisen asenteen merkitystä korostettiin.

Takuuvarma mielipiteiden herättäjä


Tosikoille tämä ihmisolentoja räävittömästi esineellistävä, ja parinmuodostusta toistuvasti kaupankäyntiin vertaava, "female-Dr Phil without filters" -henkinen opas ei sovellu:

You Can't Change Him, But You Can Train Him.. Training a dog is not very different from training a man. You do it with a maximum of love and encouragement and a minimum of harsh discipline, and you reward them. (Terkkuja vaan mahdollisille mieslukijoille.)

Even if the budget is tight, it's important that you find some way to cover a new dating wardrobe. The clothes you own now are obviously not working, or you wouldn't be reading this book. (Kapish!)

If you think you're going to get away with short hair, you're not. Men like long, flowing locks. They just do. (Piikki ei osunut, olen pitkähiuksinen.)

Really, it's all about negotiation, from first date to perfect mate. (Tätä romantiikan määrää..)

In business, the advantage goes to the person who's least invested. Act like you're not invested, and you could get the ring. (Raadollista.)

Now that you know yourself  oh-so-much better, and you're aware of how qualify buyer, it's time to go out and touch, smell and play with the merchandise. (Kyllä, "merchandise" viittaa miehiin.)

Itse lähinnä naurahtelin näille kohdille ("voi näitä amerikkalaisia reality-tähtiä.."), mutta kaikki lukijat eivät välttämättä arvosta. Esimerkiksi Amazonissa eräs nainen totesi: "I enjoyed parts of this book, but I was disappointed in how sexist and shallow some parts of Patti's advice is.." En ihmettele tätä näkökulmaa lainkaan. Patti on suulas ja tekee rajuja (usein miehiä mustamaalaavia) yleistyksiä, sitä ei käy kieltäminen. Raadollisimmillaan hänestä voisi todeta vaikkapa näin: "Pahasuinen ja vanhoillinen kyynikko, joka opettaa naiset manipuloimaan miehet ennätysnopeisiin avioliittoihin".

Toisaalta Patti on naispuolisia lukijoitaan kohtaan hyvin kannustava, ja pyrkii kaikin tavoin varmistamaan, että jokainen nainen tuntisi olonsa itsevarmaksi, ja saisi haluamansa. Esimerkiksi tämänkaltaisia kohtia kirjasta löytyy paljon:

On a side note, don't be surprised if during your dating sabbatical, the men start lining up. As soon as you say, "I'm not goin to date for a while", the bus unloads. Don't go out with them, but make sure you take reservations. Remember, the best restaurants are booked weeks in advance, why not you? You're worth waiting for.

When it comes to relationships, something is not better than nothing.

Itse pidin Patin energisestä ja epämuodollisesta ("..do you want a husband or not?") kirjoitustyylistä, koska se lisäsi kirjan viihdearvoa huomattavasti. Ja nimenomaan viihdearvo on minusta tällaisen teoksen kohdalla avainasemassa. Mistään Jumalan sanasta tai absoluuttisesta totuudesta kun ei ole kysymys. Ennemminkin yhdestä, mukavasti keskustelua herättävästä näkökulmasta muiden joukossa. Suosittelen tätä teosta kaikille nokkelasta sanailusta ja ihmissuhteista kiinnostuneille, sivilisäädystä riippumatta.

1 kommentti:

  1. Not everyone can join Millionaire Matchmaker TV show. It's easyer to have an online millionaire dating experience. When searching "millionaire dating sites" I came across millionaire dating websites. It's worth trying.

    VastaaPoista