torstai 22. marraskuuta 2012

Anna online, Stefan NymanUneni ovat olleet tänä yönä vielä tavallistakin levottomampia. Täynnä kauhua, väkivaltaisia liikkeitä ja paniikkia. Ei niinkuin aiemmin, se alituisesti ahdistava, pelottava, uhkaava tunnelma, joka puristi kuin rautakäsi sydäntäni ja oli aina räjähtämässä juuri kun heräsin. Tämän yön unet olivat kuin yhtä pitkää räjähdystä. Loppumattoman pelon räjähtämistä suoraan kasvoille. 

Löysin tämän kirjan hieman poikkeuksellisella tavalla: kirjavinkkarin kautta. Opiskelen nimittäin informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median laajaa sivuainetta tutkintoni jatkoksi Tampereen avoimessa yliopistossa, ja eräälle kurssillemme tuli vierailulle kirjavinkkari. Hän kertoi työstään, ja siinä sivussa vinkkasi meille joukon kirjoja.

Anna onlinesta pidetty puhe valkaisi naamani niin tehokkaasti, että kirja oli aivan pakko lainata ja lukea mitä pikimmin. En ole ollut ainoa, joka sai tämän kirjan vinkkaamisesta rytmihäiriöitä. Kirjavinkkarin mukaan eräätkin pojat olivat sanoneet jälkeenpäin: "Musta tuntuu, että tuo kannen lintu tuijottaa suoraan mun sieluuni." Kansi onkin kieltämättä onnistunut, ja sen merkitys selviää, kun lukee kirjan.

Kirja kertoo kolmesta parikymppisestä opiskelijasta, Annasta, Samuelista ja Pentistä. Anna ja Samuel alkavat seurustelemaan, ja juttelevat melko paljon messengerin välityksellä. Pian tunnelma muuttuu kuitenkin oudoksi.

Messengerin web-kamera nimittäin todistaa, että Annan asunnossa tapahtuu yliluonnollisia asioita, ja joku tai jokin yrittää kommunikoida Samuelin kanssa Annan messengerin välityksellä silloin, kun Anna itse ei ole paikalla. Lisäksi Samuelin ystävä Pentti alkaa nähdä Samueliin liittyviä painajaisia, jotka ajavat hänet itsemurhan partaalle. Kirjavinkkari kertoi, että kun hän oli lukenut Anna onlinen, hän poisti messengerin välittömästi omalta tietokoneeltaan.

Tämä kirja oli pakko lukea nopeasti loppuun (minulla meni neljä päivää), koska halusin tietää, miten se päättyy, ja kirjavinkkauksen perusteella odotin tiettyjä kohtia jo etukäteen. Sinällään kirja olisi minusta aina parasta lukea mahdollisimman vähin ennakkotiedoin, koska silloin se ottaa parhaiten valtaansa. Esimerkiksi Guillerno del Toron ja Chuck Hoganin Vitsaus piteli minua otteessaan juuri siksi, että en tiennyt tarinasta etukäteen juuri mitään.

Anna online menettikin hieman tehojaan, koska odotukseni olivat niin korkealla jo ennen kirjan lainaamista, ja tiesin juonesta melko paljon. Karmiva tämä kirja oli silti. Pari kertaa sitä lukiessani hyppäsin ilmaan; Toisella kerralla rekka meni ikkunan ohi, toisella kerralla taas tuuletusluukku narahti huonolla hetkellä. Nymanin teksti oli saanut hermoni hieman kireälle.. Tämän kirjan lukeminen myöhään illalla ei myöskään mitenkään erityisesti auta nukahtamaan rauhalliseen uneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti