maanantai 26. syyskuuta 2016

Eläköön essee! -haaste - Granta 4: Seksi
Kiitokset haasteesta, MarikaOksa! :)


Sain Oksan hyllyltä -blogin MarikaOksalta taannoin sangen mielenkiintoisen ja lukuhorisonttia mukavasti avartavan Eläköön essee! -haasteen. Alun perin haaste on peräisin Marjatan kirjaelämyksiä -blogista. 

Olen aiemmin bloggaillut jonkin verran novelliteoksista, mutta pienen tiedonhaun jälkeen totesin, että essee on hieman eri asia kuin novelli, joten tuotti aluksi päänvaivaa löytää edes jokseenkin oikeaoppinen esseeteos. Ymmärtäisin esseen ja novellin eron niin, että essee on kantaaottavampi ja asiatekstimäisempi, kuin novelli. 

Varsin nopeasti huomasin, että omasta hyllystäni ei löytynyt ainakaan äkkiseltään mitään tähän haasteeseen sopivaa. Niinpä marssin kirjastoon ja kysyin, mistä esseet löytyvät. Ikäväkseni sain huomata, että tämä ei juuri helpottanut kirjavalintaani, koska kirjaston henkilökunta näytti pitävän esseitä ja novelleja toistensa synonyymeinä. Kirottua! 

Mukaan lähti toki iso kasa hienoja niteitä (Gogol, Mann..), mutta suurin osa niistä lukeutui selkeästi novelli-kategoriaan. Kaikeksi onneksi edes tämä yksi, tässä esittelemäni Granta 4: Seksi (julk. 2015), voidaan lukea edes joiltakin osin esseekokoelmaksi. Tosin tässäkin essee ja novelli menevät iloisesti sekaisin. Osa teksteistä on kantaaottavia mielipidekirjoituksia, osa taas selkeästi kaunokirjallisuutta.


Haasteen säännöt


 1. Anna kirjoituksellesi otsikko Eläköön essee!
 2. Kerro haasteen alkuperä, Marjatan kirjaelämyksiä ja ajatuksia.
 3. Kerro, keneltä sait haasteen ja linkitä hänen blogiinsa.
 4. Kirjoita nämä säännöt postaukseesi.
 5. Esittele 1-2 hyvää esseekirjaa, joko aiemmin lukemasi tai tuore lukukokemus. Voit kirjoittaa muutakin esseekirjallisuuteen liittyvää.
 6. Haasta yksi tai useampi bloggaaja kirjoittamaan esseistä. Linkitä hänen blogiinsa/heidän blogeihinsa ja käy ilmoittamassa hänelle/heille haasteesta.


Haastan mukaan:Ja aivan kuten MarikaOksakin sanoi minulle, vastata/jättää vastaamatta voi oman mielenkiinnon ja aikataulun mukaan.


Granta 4: Seksi


Itselleni Granta oli tuore tuttavuus, joten lähden tätä teosta esitellessäni liikkeelle Grantan määritelmästä. Tässä sitaatteja Grantan kotisivuilta:

Suomen Granta on uuden kirjallisuuden areena. Kahdesti vuodessa ilmestyvässä aikakauskirjassa julkaistaan novelleja ja runoja, esseitä ja reportaaseja kotimaisilta ja ulkomaisilta kirjailijoilta..
..Suomen Granta on osa kansainvälistä verkostoa, joka rakentuu perinteikkään brittiläisen Granta-aikakauskirjan ympärille. Grantan ulkomaisia laitoksia ilmestyy tällä hetkellä Brasiliassa, Bulgariassa, Espanjassa, Israelissa, Italiassa, Japanissa, Kiinassa, Norjassa, Portugalissa, Ruotsissa ja Turkissa..
..Suomen Granta toimitetaan ja sen sisällöstä päätetään Suomessa. Puolet sisällöstä on kotimaista ja puolet Grantan kansainvälisistä laitoksista valittua ja suomennettua aineistoa..

Granta 4: Seksi oli kaikessa uskaliaisuudessaan ja moniulotteisuudessaan sangen mielenkiintoista ja viihdyttävää luettavaa. On kuitenkin huomautettava, että mikään Decamerone tämä ei ole. 

Esimerkiksi Nigeriassa syntyneen Chinelo Okparantan Amerikka-novellissa seksiä ei ole juuri lainkaan, ja tarinassa keskitytään lähinnä Nigerian ympäristöongelmiin ja Amerikan viisumin hankkimiseen. Timo Hännikäisen Haluttavien valta -esseessä taas puhutaan lähinnä nykyihmisten pinnallisesta kehonkuvasta, jossa oman kehon kunnioitus on redusoitunut "ohimenevän nautinnon lähteeksi ja katseiden ja halun kohteeksi". 

Aivan kuten Helsingin Sanomien Aino Frilanderkin totesi: 

Enemmän kuin seksinumero, uusi Granta on enemmänkin seksuaalisuusnumero. Se tekee kunniaa sille neuroosien kimpulle, joka seksi on, ja kertoo siitä yksilöiden kokemusten kautta.

Itselleni tästä kokoelmasta jäi parhaiten mieleen näyttelijänäkin tunnetun Antti Holman Jeesus ja Joey -novelli, joka kertoo Joey Graceffa -nimiseen YouTube-tähteen obsessoituneesta miehestä, jonka pakkomielle kasvaa hitaasti mutta varmasti, ja jättää lopulta muun elämän alleen. Olen itsekin katsonut YouTubea viime aikoina paljon, ja Joeykin on minulle tuttu hahmo, joten Holman teksti oli todella kiinnostava. 

Lisäksi haluan antaa kunniamaininnan Erkka Mykkäsen puhuttelevalle 18YO_AMBER_LANE_GETS_LOAD_TO_FACE.MOV -novellille, jonka loppu pysäytti, Sayaka Muratan juuri sopivan oudolle Siisti liitto -tekstille, ja Tiitu Takatalon seksiä monipuolisesti käsittelevälle Seksin perusteet -sarjakuvalle.

Aivan kaikille teksteille, kuten Tommi Liimatan inhorealistiselle Nelikulmainen lasi -novellille en lämmennyt, mutta kaiken kaikkiaan voin kyllä suositella tätä Grantaa mielihyvin, sen verran monipuolinen ja ajatuksia herättävä se on. Lisäksi lukeminen on useista eri teksteistä koostuvan rakenteen ansiosta helppo jaksottaa osiin, eikä tule painetta kahlata koko teosta kerralla kannesta kanteen. Itse luin välillä muuta, ja sitten palasin taas Grantan pariin, yksi essee kerrallaan.

6 kommenttia:

 1. Olipa kiva, että löysit tähän mieluista luettavaa. Kiitos, kun vastasit haasteeseen! Minulla ovat Grantat jääneet aivan lukematta, joten tekstiäsi oli valaisevaa lukea senkin vuoksi. Lukemasi numero kuulostaa monipuoliselta paketilta. Näitä Grantoja on kyllä näkynyt kirjastossa, joten pitääpä muistaa tutustua. Googlasin, että aivan näillä näppäimillä ilmestyy uusi numeroa, joka käsittelee koti-teemaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli erinomainen haaste, koska sen ansiosta löysin kirjastosta ison pinon mielenkiintoisia kirjoja: tämän Grantan, plus paljon muuta. Joten kiitokset myös siihen suuntaan! :)

   Itsekin aion jatkossa palata uudelleen Grantojen pariin, sen verran hyvä vaikutelma tästä jäi.

   Poista
 2. Minna hienoa, että 'Eläköön essee' elää edelleen!

  Minulla on kaksi Grantaa, Ruoka ja tämä Seksi. Pitää joskus lukea muitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tykkäsin tästä haasteesta, se nimittäin antoi syyn mennä kirjastoon, ja etsiä sieltä hyvää luettavaa :)

   Granta on kyllä onnistunut konsepti!

   Poista
 3. Olen tainnut lukea vain ensimmäisen Grantan. Tykkäsin siitä kovasti, mutta jotenkin näitä ei vain ole tullut luettua enempää, kun niitä ei löydy omasta kirjastosta vaan ne pitää aina seutuvarata. Ehkäpä innostun kirjoituksesi myötä taas kokeilemaan niitä lisää. Ne ovat oiva tapa tutustua uusiin kirjailijoihin jotenkin matalalla kynnyksellä.

  Haluaisin niin olla ihminen, joka lukee esseitä ja novelleja, sen sijaan että aina tartun vain romaaneihin... Kirjastosta esseitä muuten kannattaa etsiä luokasta 04.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on aivan samaa vikaa, täysmittaiseen romaaniin tarttuu jostain syystä paljon helpommin, kuin novelli- tai esseekokoelmaan. Liekö syy sitten siinä että koen pidemmät tarinat yleisellä tasolla palkitsevampina, koska tarinan pituuden takia niihin tuntuisi olevan helpompaa immersoitua. Toisaalta mitä enemmän lyhyempiä kertomuksia luen, sitä enemmän tuo ennakkoluulo karisee.

   Itse olen aikoinaan työskennellyt kirjastossa, mutta se oli niin pieni, että en ainakaan muista, että esseillä olisi ollut omaa hyllypaikkaa.

   Tätä Eläköön essee! -haastetta varten vierailin Porin kaupunginkirjastossa, missä pyysin henkilökuntaa opastamaan minut esseiden luo. Mutta valitettavasti siellä novellit ja esseet olivatkin sitten iloisesti sekaisin. Tai ainakin minulle jäi sellainen vaikutelma. :D Luokkanumeroita en kyllä huomannut katsoa sen tarkemmin.

   Tuon minun tiedonhakutarpeitani huonosti palvelleen hyllyjaon selittää toki se, että YKL:n mukaan luokkaan 04 kuuluvat näköjään yleiset kokoomateokset. Eli nähtävästi esseitä ja novelleja ei tunnusteta eri asioiksi kirjastomaailmassa.

   Poista