torstai 13. lokakuuta 2016

Juurihoito, Miika Nousiainen

Suomalaisten ikioman Erlend Loen Kadonneen jäljillä -kertomus


Kun neljä vuotta sitten luin Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen-esikoisteoksen (julk. 2007), oli se rakkautta ensi silmäyksellä ja vannoin, että se ei jää viimeiseksi Miika Nousiaisen kirjaksi, jonka luen. Nyt tuo lupaus on viimein lunastettu. 

Kadonnutta isäänsä etsivien sisarusten matkakertomus oli viihdyttävää ja ajatuksia herättävää luettavaa, ja mukana oli juuri sopivasti lämpöä ja huumoria. Kuten Vadelmavenepakolainen, myös Juurihoito (julk. 2016) toi vahvasti mieleeni norjalaisen suosikkikirjailijani Erlend Loen. Molempien miehien kirjoissa on sama lempeän naivistinen ja näennäisen yksinkertainen ote, mutta pinnan alta löytyy paljon substanssia. Lisäksi kummankin kirjailijan teosten päähenkilöt ovat yleensä jonkinlaisen henkilökohtaisen kriisin keskellä taistelevia miehenrassukoita, ja sekä sivu- että päähahmoista löytyy juuri sopivasti eksentrisyyttä.

Minun arvoasteikossani Juurihoito ei noussut aivan samalle tasolle kuin elokuvanakin hurmannut Vadelmavenepakolainen, mutta kerrassaan ihastuttava teos se oli silti. Toivottavasti tämä päätyy aikanaan teatterilavan lisäksi myös valkokankaalle!


#some..

6 kommenttia:

 1. Kuuntelin muutama päivä sitten podcastia, jossa haastateltiin Nousiaista ja hän mainitsi Loen yhdeksi suosikkikirjailijakseen. Itse en ole Nousiaista lukenut.

  VastaaPoista
 2. Lukulistalla olisi tääkin, mutta ei ihan ensimmäisten joukossa, joten saa nähdä kerkeääkö tän vuoden puolella vielä lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni oman lisämotivaationsa lukemiseen toi se tosiasia, että joku oli mennyt tekemään lainakirjaani varauksen, ja eräpäivä oli tänään :D

   Poista
 3. En ole ennen huomautustasi tajunnutkaan kuinka samantyylisesti Nousiainen kirjoittaa kuin Loe. :) Pidän molemmista kirjailijoista, sain juuri luetuksi Loen Supernaiivin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuon huomion teki alun perin Kaiken voi lukea! -blogin Jori, ja en voinut kuin nyökkäillä myöntävästi. Hienoja kirjailijoita molemmat.

   Supernaiivi on erinomainen teos, yksi kaikkien aikojen suosikeistani! :)

   Poista