torstai 30. tammikuuta 2014

Haastekysymyksiä ja vastauksia
Kas! Sain haasteen.


Kirjabloggarikollegani MarikaOksa antoi minulle elämäni ensimmäisen kysymyshaasteen. Monet kiitokset, Marika! Tähän oli luonnollisesti aivan pakko tarttua, ja minulla olikin hauskaa miettiessäni vastauksia.

Marikan tekemät kysymykset:


Jos sinulla olisi juuri nyt mahdollisuus matkustaa aivan minne tahansa, minne lähtisit? Miksi?

Suosikkimaitani ovat pitkään olleet Iso-Britannia ja Islanti, joista ensiksi mainitussa minulla on ollut myös ilo vierailla. Nämä kohteet houkuttelisivat siis suuresti. Usvaiset nummet ja loputtomat laavakentät.. Oih. Toisaalta juuri nyt näillä kylmillä pakkassäillä valitsisin kuitenkin Italian Sardinian. Eräs ystäväni asuu siellä.

Haluaisitko suositella joitakin seuraamiasi blogeja - muita kuin kirjablogeja?

Niitä on monia. Esimerkiksi pyöräilyyn ja salitreeniin keskittyvä Rahkamuija on kertakaikkisen riemukas tapaus, todellinen tosielämän Peppi Pitkätossu. Kannattaa tsekata esimerkiksi Fitnesshoroskooppi loppuvuodeksi -postaus.

Toinen suosikkini on Vuoden siivoojan hieman erilainen lifestyleblogi. Moni onkin jo ehkä kuullut legendaarisesta Kevätmuoti- mitä vittua?! -kannanotosta. Itse nauroin sitä lukiessani kyyneleet silmissä.

Kolmas suosikkibloggaajani on Taika, joka pitää kahta persoonallista ja visuaalisesti poikkeuksellisen onnistunutta blogia: Pupuleipomoa ja Tosivanhaa.  Pupuleipomosta löytyy monenlaisia hauskoja kuriositeetteja, retroa ja vintagea, Tosivanhasta taas synkempiä ja vanhempia tarinoita. Oma suosikkini näistä kahdesta on tällä hetkellä Tosivanha.


Kevyistä muoti/lifestyleblogeista suosikkejani ovat Mungolife, Motherfuckin' fashionOprin blogi.

Ja jos harrastat joogaa, niin kannattaa käydä katsomassa esimerkiksi näitä: Ekaa kertaa Mysoressa, Astangajoogin kelat & YogaRose.net.

Onko kirjahyllysi järjestetty jonkin tietyn systeemin mukaan?

Vaihdoin juuri kirjahyllyä, joten tällä hetkellä kirjani hakevat vielä paikkaansa, ja hyllyssä vallitsee melkoinen anarkia. Perinteisesti olen pyrkinyt noudattamaan seuraavaa järjestystä: Tietokirjat ja romaanit omina ryhminään, ja saman tekijän teokset vierekkäin julkaisujärjestyksessä niin, että vasemmalla ovat vanhimmat ja oikealla uusimmat. Lisäksi pyrin sijoittamaan kirjat niin, että samankokoiset olisivat vierekkäin. Nämä kolme systeemiä osuvat kuitenkin valitettavan usein törmäyskurssille. It's not easy..

Kuka kirjallinen hahmo olisi sinulle mieluinen ystävä?

Ehdottomasti Tolkienin luoma, hitusen enigmaattinen, mutta aina yhtä riemastuttava Tom Bombadil, jota maailman huolet eivät paina. Voisimme tehdä pitkiä ratsastusretkiä Vanhan Metsän uumenissa.

Tom Bombadil & Kultamarja
(http://www.deviantart.com)


Mikä on bravuurisi keittiössä?

Pasta ja tomaattikastike.

Oletko koukussa kahviin, teehen tai johonkin muuhun juomaan?

Aloe vera -juomaan.

Onko jokin elokuva tai tv-sarja ollut parempi kuin kirja, jonka pohjalta se on tehty?
Hunter S. Thompsonin Rommipäiväkirja. Kirja oli laiskahko, mutta Johnny Deppin tähdittämä elokuva skarppasi jo kivasti, ja oli visuaalisesti hyvin onnistunut.

(http://www.richardcrouse.ca)

Toiseksi tulee mieleen ensimmäinen Hobitti-elokuva: Odottamaton matka. Ok, siinä oli otettu hyvin suuria vapauksia, ja lisätty paljon materiaalia kirjan ulkopuolisesta Tolkien-universumista. Alun perinkin hyvästä, mutta ehkä hieman lapsenomaisesta tarinasta oli kuitenkin näillä keinoin saatu aikaan vaikuttava, aikuiseenkin makuun täydellisesti sopiva elokuva. Hymyilin tyytyväisenä koko elokuvan keston ajan. Kiitos, Peter Jackson!


Minkä kevään 2014 uutuuskirjan odotat erityisesti saavasi käsiisi?

Ainakin Heta Pyrhösen kirja Jane Austen, aikalainen voisi olla mielenkiintoinen.

Onko lukemisesi suunnitelmallista? Menetkö kirjastoon tarkan kirjalistan kanssa, listaatko kirjakatalogeista 'must read' -luettelon tms? Vai luotatko enemmän sattuman voimaan ja nappailet kiinnostavia kirjoja lukupinoon sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan?

Lukemiseni on sekoitus spontaaniutta ja suunnitelmallisuutta. Voin kiinnostua kirjasta niin monella tavalla: näen kirjaston palautuskärryssä houkuttelevan selkämyksen ja lainaan kirjan muutaman sekunnin harkinnan jälkeen, kuulen inspiroivasta teoksesta ystävältä ja kirjoitan kirjan nimen ylös lukulistaani, näen kiinnostusta herättävän lehtiartikkelin uutuusteoksesta..

Paperille kirjoitettu lukulistani on tällä hetkellä tämän näköinen:

- Keskeneräisten tarinoiden kirja, J.R.R. Tolkien
- Tom Bombadilin seikkailut, J.R.R. Tolkien
- Bilbon viimeinen laulu, J.R.R. Tolkien
- Keskusteluja Jumalan kanssa, Neale Donald Walsch (vinkki saatu Ailalta)
- Kvanttivaras, Hannu Rajaniemi (vinkki saatu Mikalta)
- Tällainenko on ihminen, Primo Levi
- Ghost Story, Peter Straub (vinkki saatu Pasilta)
- Fallen, Lauren Kate (vinkki saatu Hennalta)
- The Long Walk, Richard Bachman/Stephen King (vinkki saatu Hennalta)
- Pelkoa ja Inhoa Las Vegasissa, Hunter S. Thompson
- Vastahankaan, J.-K. Huysmans
- Books on Fire: The Destruction of Libraries throughout History, Lucien X. Polastron.

Millainen kirjan kansi viehättää sinua? Kiinnitätkö huomiota väreihin, kuviin? Vai etkö huomaa kantta ollenkaan?
Olen hyvin visuaalinen ihminen, joten mielipiteeseeni kirjasta vaikuttaa myös se, millaiset kannet siinä on. Näkisin asian niin, että kannet asettavat kirjalle aina tietynlaisen odotushorisontin.

Kirjan kannet vaikuttavat myös lukuvalintoihini ainakin silloin, kun etsin lukemista spontaanisti esimerkiksi kirjastosta. Erityisen kauniit tai räväkät kannet herättävät huomioni, ja saavat tarttumaan niteeseen herkemmin.

Mikäli taas valitsen kirjan vaikkapa ystävältä saadun suosituksen perusteella, ei kansilla tietenkään ole merkitystä. Silloinhan kirjan saattaa nähdäkin ekaa kertaa vasta, kun se saapuu kaukolainatilauksena kotikirjastooni, tai pakettina postilaatikkooni.

Huolella mietityt, mieluiten kuvalliset ja kirjan sisältöä osuvasti heijastelevat kannet miellyttävät minua eniten. Nykyisin tehdään pääsääntöisesti hienoja kansia, tosin poikkeuksen muodostavat liioitellun naivistiset viritykset, kuten tämä Kari Hotakaisen Luonnon lain kansi, jonka suttuisuus ei tee oikeutta hienolle teokselle, jonka se kätkee sisäänsä. Mielestäni tällainen kansitaide sopisi lähinnä lastenkirjoihin:
Sen sijaan nämä Thomas Mannin Tohtori Faustuksen kannet ovat minusta poikkeuksellisen upeat. Punahehkuiset värit sointuvat täydellisesti yhteen, ja sopivat saatanalliseen tarinaan erinomaisesti. Itse maalaus on myös hyvin onnistunut, ja liittyy osuvasti kirjan juoneen. Plussaa lisäksi siitä, että kuva jatkuu takakannelle yhtenä saumattomana kokonaisuutena. Kirja on upea niin avattuna kuin suljettunakin, ja pelkkä selkämyskin näyttää hienolta kirjahyllyssä:
Haastekysymykset eteenpäin


Välitän kysymyshaasteen edelleen Raijalle, Nooralle. B.N:lle ja Marilelle. Toivottavasti innostutte vastaamaan:

1) Mikä motivoi sinut alun perin kirjablogin perustamiseen, ja onko syy kirjoittamiseen edelleen sama?
2) Millainen kirjamakusi on tällä hetkellä?
3) Täydelliset lukuolosuhteet?
4) Mitä lukeminen antaa sinulle?
5) Jos saisit olla joku fantasiahahmo/eläin, kuka tai mikä haluasit olla?
6) Mitä harrastat lukemisen lisäksi?
7) Kuinka suuri osa lukemistasi kirjoista päätyy blogiisi?
8) Millaisia kirjoja et halua lukea?
9) Millainen on täydellinen kirjahylly?
10) Jos saisit omistaa vain viisi romaania, mitkä ne olisivat?6 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, mielenkiintoisia kysymyksiä, kuten sinunkin saamasi ja vastaamasi. Tällä hetkellä aivot käy tyhjillä, mutta yritän vastata lähipäivinä.

  Minäkin olen suunnitellut Islannin matkaa (mahd. yhdistettynä Grönlantiin) ja viime vuonna melkein toteutinkin sen jo, mutta onneksi suunnitelmat eivät edenneet, kun juuri matka-ajankohdalla sairastuin vakavasti. Kaikki olisi peruuntunut joka tapauksessa. Uusi yritys Islannin matkaan ensi vuonna.

  VastaaPoista
 2. Hienoa, jään odottamaan vastauksiasi =)

  Voi vitsi, toivottavasti pääset matkaan ensi vuonna! Itsekin olen hinkunut sinne jo pitkään. Islanninhevosen olen omistanut jo 12 vuotta, mutta Islanti maana on vielä kokematta.

  VastaaPoista
 3. Olipas mukava postaus, kiitoksia vastauksista! Tuo kevätmuoti-postaushan on aivan hillitön. :D Minulla on jäänyt Hobitti kokonaan katsomatta juuri sen takia, kun olen ihmetellyt miten ihmeessä niin ohuesta kirjasta on saatu aikaiseksi noin vedätetty versio. Rahastuksen makua... mutta ehkä kannattaisi katsoa se leffa ensin ja tuomita vasta sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä kysymyspostaus oli virkistävää vaihtelua kirjabloggauksien lomassa, kiitokset siis itsellesi! =)

   Minäkin ihmettelin aikoinaan ihan samaa, että miten ihmeessä niin lyhyestä kirjasta ollaan saatu aikaiseksi trilogia. Vastaus selvisi kuitenkin pian. Mutta joo, ehdottomasti kannattaa katsoa. Tähän mennessä ilmestyneistä Hobitti-elokuvista varsinkin Odottamaton matka voitti minut puolelleen.

   Vielä kun saataisiin se Silmarillion filmatisoitua :D

   Poista
 4. Kiitos haasteesta! Vastailen siihen piakkoin. Kivoja kysymyksiä. :) Ja minä tahtoisin sekä Iso-Britanniaan että Islantiin, kummassakaan en ole vielä päässyt käymään! Islanninhevosilla olen kyllä ratsastanut, ne ovat hyvin kauniita olentoja (niin kuin kaikki hevoset).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaista! =) Jep, Islanti ja Iso-Britannia vaan jotenkin vetoaa meihin pohjoisen sieluihin. Kaikki se kulttuurihistoria, ja ne maisemat..

   Ja Islannistahan vois sit samalla tuoda itselleen hevosenkin. "Kun nyt kerran tänne asti lähdin, niin.." ;)

   Poista