perjantai 23. toukokuuta 2014

Ateneumin Tove Jansson -näyttelyMukaan tarttui kolme muumikirjaa..


Muumipsykoosi


Viime sunnuntaina kävin vihdoin ja viimein Ateneumin Tove Jansson -näyttelyssä. Ajoitus oli erinomainen, koska näyttelyyn oli sattumalta juuri sinä päivänä vapaa pääsy. Väkeäkin oli tosin sitten liikkeellä melko tavalla, ja välillä tungos häiritsi teoksiin syventymistä. Ystäväni sanoikin minulle: "Mieti, jos sais olla täällä ihan yksin.. miten hienoa se olisikaan.." Tuo on kieltämättä aivan totta. Olenkin tällä hetkellä salaa kateellinen Ateneumin henkilökunnalle, joka saa viettää aikaa Toven teosten lähellä aukioloaikojen ulkopuolella. 


.. ja postikortti.


Käymisen arvoinen näyttely oli ehdottomasti. Lievästi sanottuna haltioituneita tunnelmiani kuvaa hyvin se, että jossain vaiheessa sanoin ystävälleni: "Mä haluun nää kaikki muumitaulut mun omille seinille. Jokaisen." Katkeruus olikin melkoinen, kun Ateneumin puodissa selvisi, että myynnissä ei ollut minkään sortin muumijulisteita. Tuotteistaminen oli siis jäänyt pahasti puolitiehen. Kirjoja toki ostin, kuten kuvista näkyy, ja niistä ensimmäinen, Taikurin hattu (julk. 1948), on jo luettukin puoleen väliin.


Ystäväni ostama, mahdollisesti maailman sympaattisin jääkaappimagneetti.


Parhaiten näyttelystä jäivät mieleen muuminäytelmissä käytetyt, erittäin massiiviset ja jokseenkin pelottavat muumipäähineet, sekä tietenkin sekatekniikalla toteutetut kolmiulotteiset muumikuvaelmat, jotka oli suljettu lasikuutioiden sisälle. Erityisesti Taikurin hattu -tarinasta tuttu kohtaus leijuvine ruokapöytineen, sekä huima Toverukset matkalla yllätysten puutarhaan vangitsivat huomioni pitkäksi aikaa. Pelkästään näiden kuvaelmien takia kannattaa suunnata Ateneumiin.

6 kommenttia:

 1. Ateneumin näyttely on kyllä huikea! Me kävimme Tampereella katsomassa loput työt ja siella oli myynnissä ainakin kolmea eri sorttia julistetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, olinkin vallan unohtanut, että Toven teoksia voi löytää myös Tampereen taidemuseosta. Vois kyllä mennä käymään siellä, julisterahojen kanssa.. ;)

   Poista
 2. Tuotteistaminen oli todellakin jäänyt puolitiehen! Minusta tuntui että postikorteissakin oli vain ne peruskuvat, ainakaan omia suosikkejani ei löytynyt :( Mutta ihana näyttely oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt kun asian mainitsit, niin postikorttienkin kohdalla odotin kyllä hiukan enemmän. Noin mahtavasta taiteellisesta tuotannosta kun saisi irti vaikka mitä.

   Jo vuosia sitten yllätyin, kun etsin verkosta Muumi-aiheisia julisteita kehystettäväksi, ja en löytänyt mitään. Muumimukit eivät minua juurikaan houkuttele, mutta seinälleni ottaisin muumin jos toisenkin hyvin mielelläni.

   Poista