sunnuntai 20. elokuuta 2017

The Murder of Princess Diana, The Truth Behind the Assassination of the Century, Noel Botham


Murhattiinko prinsessa Diana?


Tämän kuun 31. päivä tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun maailman kuvatuin nainen, Walesin prinsessa Diana kuoli. Tämä on nostanut hänet uudelleen otsikkoihin, ja myös Dianan arkkivihollinen, Cornwallin herttuatar Camilla Parker Bowles julkaisi oman vastineensa tarinalle (The Duchess: The Untold Story, Penny Junor, 2017). Kuten tämän vuonna 2004 julkaistun kirjan raflaava otsikko antaa ymmärtää, kuuluu Noel Bothamin The Murder of Princess Diana -teos vahvasti pro Diana -ryhmään. 

Botham syyttää Dianan murhasta muun muassa prinssi Charlesia ja Camilla Parker Bowlesia (koska Charles halusi mennä naimisiin Camillan kanssa, piti Diana eliminoida, jotta Charlesista tulisi leski), brittien hovia ja salaista tiedustelupalvelua (koska suhde ja mahdollinen yhteinen lapsi muslimin kanssa ei ollut suotavaa), sekä amerikkalaisia (koska Diana vastusti maamiinoja). 

Monella taholla oli syytä eliminoida Diana, ja hänen kuolemaansa sisältyy monia epäilyttäviä yksityiskohtia; autonkuljettaja Henri Paulin mahdollisesti väärennetyt verikokeet, Ranskan poliisin salaamat Pont de l'Alman tunnelin valvontakameranauhat onnettomuushetkeltä, salaperäinen Fiat Uno, oudon nopeasti siivottu onnettomuuspaikka, Dianan kummallisen pitkäksi venähtänyt ambulanssimatka sairaalaan, ja Dianan ruumiin pikavauhtia tapahtunut palsamointi ovat vain joitakin esimerkkejä oudoista detaljeista, jotka ovat herättäneet monen epäilykset. 

Salaliittoteorioita ei yleensä oteta kovinkaan vakavasti, ja niitä vaivaa usein jonkinasteinen foliohattu-stigma. Toisaalta prinsessa Diana ei olisi ensimmäinen kuninkaallisten salamurhan uhri, ja olen muutenkin aina pitänyt prinsessa Dianan tarinaa kiehtovana. Niinpä tämä Audiblesta ladattu äänikirja oli minulle hyvin vangitsevaa kuunneltavaa. Siinä perehdyttiin paitsi Dianan kuolemaan, myös hänen sitä edeltäneeseen, liian lyhyeksi jääneeseen elämäänsä. Kontrasti myös äskettäin lukemaani, yllä mainittuun Camillan elämänkertaan oli suunnaton. Näkökulma ratkaisee.

3 kommenttia:

 1. Diana on varmasti ollut monen mielestä kiinnostavin kuninkaallinen jo eläessään. Ikävää ajatella, jos hänet on oikeasti murhattu ja kukaan ei ole joutunut vastaamaan teoistaan. Muistan lukeneeni juttuja, joiden mukaan kukaan kuvaaja ei auttanut, vaan keskittyi ottamaan hyviä kuvia, mikä kuulosti karmealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, itsellenikin Diana on suosikkikuninkaallisia Williamin ja Catherinen ohella.

   Kolarin hetkellä paparazzeja ei ollut tunnelissa, mutta kun he ehtivät sinne, he alkoivat todella kuvaamaan, eivätkä käsittääkseni auttaneet. Tämä johti pidätyksiin, tosin heidät vapautettiin myöhemmin.

   Suosittelen katsomaan dokumentin "Unlawful Killing, Princess Diana" -dokumentin. Löytyy mm. YouTubesta. Siinä selviää hyvin muun muassa se, miksi brittihovi ei joutunut vastuuseen mistään.

   Poista
  2. Kiitos dokumentti vinkistä!

   Poista