lauantai 21. joulukuuta 2013

ASTANGA - Joogaa Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan, Petri Räisänen


Jos saisin omistaa vain yhden astangajoogakirjan, valitsisin tämän


- Mun mielestä sun Minna kannattaa ostaa Petri Räisäsen Astangajoogakirja. Siinä on nimittäin todella tarkasti ja seikkaperäisesti selitetty kaikki nää ykkössarjan liikkeet, joita yrität nyt opetella tekemään ulkomuistista. Ja ne on siinä myös oikeassa järjestyksessä.

Näin minua ohjeisti porilainen joogaopettajani Pauliina kolmisen vuotta sitten. Olin tuolloin aloittanut säännölliset astangajoogatunnit Astanga Shalassa, ja kuljetin vielä mukanani A4-arkille painettua lunttilappua, josta kaikki ykkössarjan asanat löytyivät pieninä piirroskuvina. Jokaisen mysore-tunnin alussa asettelin tuon paperin huolellisesti joogamattoni eteen, ja vilkuilin sitä tuon tuostakin. Pauliinan minulle suosittelema Petri Räisäsen ASTANGA - Joogaa Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan -kirja (2005/2009) on laajennettu, luksusluokan versio tuosta lunttilapusta. Ostin sen pian yllä kuvaamani keskustelun jälkeen, enkä ole katunut hetkeäkään. Jotkut kirjat yksinkertaisesti kannattaa omistaa. Tämä on yksi niistä.

Räisäsen ASTANGA-kirjasta löytyvät paitsi yksityiskohtaiset ja käytännönläheiset ohjeet kaikille ykkössarjan asanoille, myös hengitysohjeet, bandha-ohjeet ja drishtien paikat jokaisen asanan jokaiseen vaiheeseen. Tämän detaljisemmaksi eivät joogan kirjalliset ohjeet enää voi mennä. Tällainen teos onkin kuin taivaan lahja jokaiselle paljon yksin kotona harjoittelevalle joogille. Hyvää opettajaa tämä kirja ei tietenkään korvaa, mutta se toimii erinomaisena tukena ja lisämotivaattorina joogasalikäyntien välillä.

Itse olen käyttänyt tätä kirjaa asanojen mieleen palauttamiseen esimerkiksi silloin, kun harjoitukseeni on tullut kerralla monta uutta asanaa, ja en ole hallinnut niitä vielä riittävän hyvin. Tällöin olen joogannut kirjaimellisesti tämän kirjan sivuja käännellen. Tunnustan, että näissä tilanteissa en ole ollut kylliksi pedantti perehtyäkseni Petrin ohjeisiin täysin yksityiskohtaisesti (esim. katseenkohdistukset ja bandhat). On kuitenkin ollut mukava tietää, että siihenkin on niin halutessani mahdollisuus.


Joidenkin asanoiden kohdalle olen kirjoittanut itselleni
muistiinpanoja. Vaativampien asanoiden kohdalla olen
myös lisännyt päivämääriä, jolloin sain ne mukaan
omaan harjoitukseeni.


Räisäsen kirjan asanoiden ulkopuolelle kurottuvat tietoluvut (kuten tekstit astangajoogan historiasta, filosofiasta ja positiivisista vaikutuksista ihmiseen) ovat lisäksi mitä kiinnostavinta ja inspiroivinta luettavaa. Jos esimerkiksi joskus tuntuu, että motivaatio harjoituksen tekemiseen ei meinaa riittää, ei tarvitse kuin vilkaista aukeamaa joogan sisäisistä ja ulkoisista vaikutuksista, ja taas jaksaa kummasti. Tähän kirjaan on myös helppo tarttua uudestaan ja uudestaan, koska sen runsaasti kuvitetut ja kauniit sivut suorastaan kutsuvat selailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti