keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kaikki oikein, Anna-Leena Härkönen

"Kun jumalat haluavat rangaista meitä, he vastaavat rukouksiimme" 

- Oscar Wilde


Lottovoittajien nousu ja tuho. Tähän kiteytyy Anna-Leena Härkösen uusimman teoksen, Kaikki oikein (julk. 2014) tarina. Teos on kerännyt paljon kehuja, eikä syyttä. Kaikki oikein on elävästi kerrottu, hyvin rytmitetty ja hykerryttävän mielenkiintoinen kertomus seitsemän miljoonaa voittavasta Puttosen pariskunnasta, joka kokee äkkirikastumisen aiheuttaman psykoosin kaikessa voimassaan. 

On hienoa, että tästä aiheesta vihdoin kirjoitettiin romaani, sen verran on tullut luettua outoja ja absurdeja tarinoita tosielämän lottovoittajista. Ja toden totta, Härkönenkin on käyttänyt oman kirjansa pohjana suomalaisista lottovoittajista tehtyä tutkimusta Lottovoittajat.

Kaikki oikein -teoksen parasta antia oli ehdottomasti seurata, miten naispuolinen päähenkilö, penninvenytykseen tottunut Eevi, pääsi shoppailemaan ja matkustamaan. On huomattavasti mielenkiintoisempaa seurata äkkirikastuneen hurmoksellista ja hieman hämmentynyttä nautiskelua, kuin vaikkapa lukea tarinaa alun perinkin rikkaasta, elämäntyyliinsä jo tottuneesta jupista. Kiitos Hanna-Leena, että sain olla kärpäsenä katossa! 

2 kommenttia:

  1. Aihe ei ole fiktiossa ihan ainutlaatuinen, Erich von Stroheimin elokuva Greed on mykkäkauden klassikoita (kirjassa johon se perustuu, Frank Norrisin McTeague, ei ilmeisesti voiteta lotossa vaan peritään suuri summa rahaa). Ja huonostihan siinäkin käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, kiitos vinkistä! Pitääpäs katsoa. Tuo elokuva näyttää onneksi löytyvän suoraan YouTubesta =)

      Poista