torstai 3. marraskuuta 2016

Benjamin Buttonin erikoinen elämä, F. Scott Fitzgerald


"Valtaviin kapaloihin kiedottu, noin 70-vuotias mies istui ahdettuna yhteen salin kehdoista"


Katsoin joitakin vuosia sitten kolmella Oscarilla palkitun Benjamin Buttonin uskomaton elämä -elokuvan. Odotin siltä paljon, mutta odotukseni eivät täyttyneet. Tarina tuntui liian raskaalta ja laahaavalta. 

Tästä huolimatta en epäröinyt hetkeäkään, kun löysin F. Scott Fitzgeraldin alkuperäistarinan, Benjamin Buttonin erikoinen elämä -kirjasen (The Curious Case of Benjamin Button, julk. 1922). Poikkeuksellisen pienikokoinen ja ohut nide vaikutti juuri täydelliseltä välipalakirjalta, ja sellaiseksi se myös osoittautui. 

Benjamin Buttonin erikoinen elämä on vetävästi kirjoitettu elämäntarina, jonka takaperoisuus saa mielen hauskalla tavalla solmuun. Olen aina rakastanut absurdeja tarinoita, jotka kyseenalaistavat arkitodellisuuden lainalaisuudet ja avaavat ovia uusiin, hieman vinksahtaneisiin maailmoihin. Samasta syystä olen aina pitänyt myös Nikolai Gogolin Nenä-novellista. 

Kiitokset myös siitä, että tässä kirjaversiossa liika paatoksellisuus oli jätetty pois, vaikka mukana onkin ymmärrettävistä syistä johtuen myös haikeutta, varsinkin tarinan lähestyessä loppuaan. 

Goodreadsissa nimimerkillä Laura esiintyvä lukija tiivistää tunteeni Benjamin Buttonin tarinasta erinomaisesti:

- Loved this short story! Darn near perfect to me.

2 kommenttia:

 1. Olen elokuvan ohittanut, koska jostain syystä en ole innostunut Brad Pittistä. Nyt kirja alkoi kuitenkin kiinnostaa, sillä en tiennyt sen olevan Fitzgeraldin kirjoittama! Kirjailijan teos Kultahattu on ihana tarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen aina ollut enemmän Tom Cruise -leirissä, Brad Pitt on vähän meh.

   Kultahattu on upea, niin kirjana kuin elokuvanakin. Itse asiassa voisikin taas kaivaa DVD:n hyllystä.. =)

   Poista