Puhutteleva kertomus erosta
Enkeli-Elisan tarinan sepitteeksi osoittaneen toimittaja Anu Silfverbergin esikoisteos, Kung Po (julk. 2008) ei ole ulkoisesti erityisen houkutteleva kirja. Kannet ovat naivistisen groteskit, ja värit tukkoisia. Ei juuri inspiroi kuuntelemaan. Mutta voi, miten tönkkö kuori pettikään! Kung Po on yksi parhaista eroa käsittelevistä romaaneista, johon olen koskaan törmännyt. Tarina on synkkä, mutta ei kuitenkaan häiritsevissä määrin, ja päällimmäiseksi jää tunne siitä, miten taitavasti ja osuvasti Silfverberg kuvaa tilannetta kummankin osapuolen näkökulmasta: vieraantumisentunne, kostonhalu, viha ja syyllisyys.. It's all there.
Mukana on lisäksi ajankohtaisia teemoja, jätetyksi tullut Reima kun majoittaa luokseen laittoman maahanmuuttajan ja roskiksia dyykkaavan teinitytön. Turun Sanomien haastattelun mukaan Silfverbergin piti kirjoittaa aluksi vain erosta, mutta kirjoitusprosessin aikana hän alkoi kaivata vaihtelua parisuhdeaiheeseen, ja niinpä mukaan tuli myös yhteiskunnallisia teemoja.
Omasta mielestäni tarina olisi kantanut hyvin ilman maahanmuuttokeskusteluakin, vaikka sinällään tämä lisätaso ei minua millään tavalla häirinnyt, päinvastoin. Reima ja maahanmuuttaja-Abdi nimittäin muodostivat sangen sympaattisen parivaljakon, jolle alkoi tarinan kuluessa toivomaan pelkkää hyvää. Aivan kuten Marie Kajavakin totesi: "Juuri armolliset ihmiskuvat ovat Silfverbergin romaanin parasta antia".