Heppahöperön käsikirja julkaistiin alunperin vuonna 1962 nimellä A Leg at Each Corner. Oma, jo selkeästi kellastunut niteeni on vuodelta 1978. |
Jokaisen ponitytön kulttikirja
Yksi hienoimmista sisällysluetteloista ever. |
Ala-asteella minä ja koulukaverini kävimme ratsastustunneilla Sammin Ratsutilalla, ja luimme kaikki tarjolla olleet Thelwellin kirjat puhki. Sen jälkeen Thelwell-ponit unohtuivat minulta vuosikymmeneksi, mutta kun olin kirjastossa töissä vuosina 2004-2005, löysin nämä riemastuttavat, vanhan brittiläisen maaseudun charmia henkivät sarjakuvakirjat uudestaan.
Kun työsopimukseni loppui, pyysin tämän, tuolloin jo varastoon siirretyn Heppahöperön käsikirjan läksiäislahjaksi. Olin iki-onnellinen, kun pyyntööni suostuttiin. Tämä kun jaksaa naurattaa edelleen, eikä vähiten sen takia, että minulla on ollut omia hevosia nyt kaksikymmentä vuotta. Kaksi niistä on vieläpä nimenomaan brittiläistä poneja (New forestin poni ja shettis). Tunnistan itseni ja ponini tästä kirjasta helposti.
Pieni, pyöreä ja arvaamaton
Brittiläinen sarjakuvataiteilija Norman Thelwell (1923-2004) julkaisi ensimmäisen ponisarjakuvansa vuonna 1953. Lukijat ottivat Thelwellin pörröiset ponit heti omakseen, ja tähän päivään mennessä hänen kirjojaan on myyty pelkästään Englannissa kaksi miljoonaa kappaletta. Thelwell on käsitellyt sarjakuvissaan ilkikuristen ponien lisäksi myös muita brittiläiseen maaseutuidylliin liittyviä aiheita, kuten kalastusta, metsästystä ja puutarhanhoitoa. Pörröiset ponit ja heidän sinnikkäät pikku ratsastajansa ovat kuitenkin Thelwellin kuuluisin luomus, ja nimitys "Thelwell pony" onkin juurtunut vahvasti brittiläiseen kieleen ja kulttuuriin. Sanapari viittaa pieneen, pyöreään ja lihavaan poniin, jolla on arvaamaton luonne.
Tämä muistuttaa minua taannoisesta ratsastusretkestäni. Erotuksena vain se, että tipuin lumeen. |
Thelwell sai idean ensimmäiseen ponikirjaansa Angels on Horseback (julk. 1957) tarkkailemalla kahta pikkuponia, jotka laidunsivat hänen talonsa vieressä olevalla niityllä. Lihavanpuoleisten ponit olivat kahden niin ikään pyöreähkön pikkutytön omistuksessa.
Kun tytöt tulivat hakemaan ratsujaan laitumelta, ponit käänsivät takapuolensa kohti tyttöjä, ja potkivat. Topakat tytöt eivät tästä kuitenkaan säikähtäneet, vaan väistelivät viuhuvat pikkukaviot kylmän rauhallisesti, ja pyydystivät poninsa käden käänteessä.
Thelwell oli ihmeissään siitä, miten rauhallisesti ponit antoivat taluttaa itsensä pois niityltä villin pyydystysoperaation jälkeen. Ponien silmistä kuitenkin saattoi nähdä, että ne suunnittelivat kostoa. Näiden tosielämän esikuvien pohjalta syntyivät Thelwellin ponisarjakuvien ydinkaksikko: Penelope ja hänen poninsa Kipper. (Lähde: www.thelwell.org.uk.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti