Järjen ja jäärän ääni
Olen kuunnellut nämä Mielensäpahoittaja-äänikirjat väärässä järjestyksessä. Ensin kuuntelin uudemman kirjan, eli Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike, sitten vasta tämän ensimmäisen kirjan. Mutta eihän tuo mitään haitannut. Se kertoo jotain, että kävin lainaamassa tämän toisenkin kirjan heti, kun ensimmäinen oli kuunneltu. Olin ihan että "Aargh, ei auta! Pakko saada heti se toinenkin!".
Pettyä ei tarvinnut tälläkään kertaa, vaikka toki jollain tapaa ruuanlaiton ympärillä pyörinyt Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike olikin ehkä vielä parempi. Tässä oli minun mielestäni enemmän vakavia teemoja, ja aidomman tuntuista närkästystä. Mielensäpahoittaja muun muassa ruoti sitä, miten emäntä on laitoksessa, ja pojan kanssa ei ole parhaat mahdolliset välit. Lääkärikin vieläpä vie ajokortin ja samalla vapauden huonontuneen näön vuoksi.
Amerikkalainen Mielensäpahoittaja
Minulle tuli tästä mieleen vuonna vuonna 2002 tehty amerikkalainen elokuva nimeltä About Schmidt. Se käsittelee Mielensäpahoittajasta tuttuja vanhentumiseen ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämiseen liittyviä teemoja niin ikään humoristisesti ja kouriintuntuvasti.
About Schmidt -elokuvassa vakuutusyhtiössä elämäntyönsä tehnyt Warren Schmidt (Jack Nicholson) jää vastentahtoisesti eläkkeelle, eikä hän voi sietää nuorta ja yli-innokasta seuraajaansa, joka "ei tiedä mitään mistään". Aivan kuten Mielensäpahoittaja, myös Warren menettää vaimonsa, ja välit lapseen eivät ole ongelmattomat. Niin ja tietysti lapsen puoliso on liian tuttavallinen ja halailee liikaa.
Onneksi molemmat ukot ovat ymmärtäneet, että puhuminen auttaa. Mielensäpahoittajalla oli tapana avautua vaimolleen (nykyisin hän avautuu meille kuulijoille), Warren taas kirjoittaa kirjeitä afrikkalaiselle Plan-kummilapselleen Ndugulle.
Jos pidit Mielensäpahoittajasta, tämä elokuva kannattaa katsoa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti